Search
Close this search box.
Meritxell Prat

Josep Antoni Ramos-Quiroga

Cap servei psiquiatria hospital Vall d’Hebron

No té una addició qui vol, sinó qui pot

El doctor Josep Antoni Ramos-Quiroga farà aquesta tarda (19 hores, Crèdit Centre) la conferència Trastorns mentals i consum de drogues en adolescents: què ens cal saber?, emmarcada en el programa La salut al dia de la Fundació Crèdit Andorrà.

–Com afecta el consum de drogues al cervell dels joves?
–Sabem que té uns efectes diferents dels que té en persones majors de 21 anys. Per exemple, en el cas dels adults, de cada 25 consumidors, un tindrà addicció. En canvi, en menors de 18 anys, de cada quatre consumidors, un generarà addicció. Per tant, els menors no haurien de consumir drogues perquè el seu cervell no està prou madur i es pot generar una alteració en el desenvolupament d’algunes àrees del cervell.

–El consum de drogues desenvolupa malalties mentals o el fet de tenir una malaltia mental predisposa a consumir?
–Les dues coses. Sabem que en determinats trastorns mentals, el risc genètic que implica patir aquest trastorn comporta també un major risc de tenir una dependència. Per altra banda, sabem que si consumeixes substàncies en alta quantitat, aquesta substància pot ser tòxica i generar depressió, angoixa o fins i tot símptomes d’esquizofrènia. 

–Tothom es pot fer addicte?
–La resposta es podria resumir en una frase: no té una addició qui vol, sinó qui pot. Hi ha persones que tenen una especial sensibilitat. A vegades costa d’entendre que tenim certa predisposició o major vulnerabilitat per factors genètics o per la interacció amb els factors ambientals.

–Preocupa que molts joves vegin algunes drogues, com el cànnabis, poc perilloses?
–És un aspecte molt important. La gent ha de tenir una formació equilibrada i basada en dades científiques i seria una irresponsabilitat parlar del cànnabis com una substància innòcua. Un dels factors que més pot explicar que en una població hi hagi més quantitat d’esquizofrènia és el consum de cànnabis que facin els joves.

–Com es poden conscienciar els joves?
–Amb prevenció i educació. El parany és pensar que l’educació sobre drogues s’ha de fer a l’adolescència quan sabem que els consums, de mitjana, comencen als 13. Per tant, s’ha de fer prevenció des de ben petits, però també cal educació en valors que t’ajudi a resoldre conflictes emocionalment. Moltes vegades la porta d’entrada al consum de substàncies és la intolerància a la frustració.

–Quins són els senyals d’alarma per detectar que es té un fill addicte?
–En edat escolar, un dels senyals és que vegis que hi ha una davallada en el rendiment acadèmic, també poden estar més irritables, molt més de l’esperable en l’adolescència. Si es detecta un canvi de conducta, en la despesa de diners, canvis d’amistats… I hi ha una variable que pot semblar carca, però està estudiat: com més tard arribis a casa i més hores passis al carrer, més probabilitat que hi hagi consum. 

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Empresari i ‘exFerrariman’
Guanyadora del Gaudí a la millor direcció artística
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu