Les discapacitats ja no són l’eix vertebral de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. Des de fa un any, quan es va implementar el model d’Atenció Integrat i Centrat en la Persona, ho són les persones, les quals pateixen alguna discapacitat o dependència. Són individus als que, per fi, se’ls dona les regnes de la seva vida. Amb suport i acompanyament, però el màxim d’independents possible. Perquè és el seu dret i ningú els hi pot privar. Després d’un any en funcionament, el centre va fer ahir un balanç dels resultats obtinguts amb el nou model assistencial. «És molt positiu», va assegurar la directora de l’escola, Celine Mandicó. «Les persones se senten empoderades: són més felices i properes, ens diuen el que volen i el que no. Abans no ho feien», va destacar la directora de la residència l’Albó, Eli Tugues.
Les persones amb discapacitat o dependència «agafen les regnes de la seva vida»
El nou sistema de funcionament va unit a la reforma i l’ampliació de la residència l’Albó, que ha deixat de semblar un hospital per ser un espai de convivència i de vida quotidiana, on la decisió final la tenen les persones, no els tècnics ocupacionals. Ningú decideix per ells: han convertit l’habitació del centre en casa seva i escullen el que volen menjar. Fins al punt que també han participat en el pla estratègic, en el que cada setmana s’aproven les activitats entre tots, en comptes de fer-ho als despatxos. «La intenció és retornar les regnes de la vida a les persones i que els professionals i les famílies deixin de decidir per elles», va detallar la directora de la Fundació Pilares, Pilar Rodriguez, que tutoritza la implementació del projecte. Més de 400 persones es beneficien del nou pla estratègic, que es projecta a quatre anys vista, de les quals 40 viuen a la residència. Per a fer-ho possible, a més, es van formar als prop 250 professionals que treballen a l’Escola Meritxell.
Guia per orientar
Andorra va celebrar ahir per primera vegada el Dia Internacional del Cuidador. El motiu, segons va explicar el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va ser «com a mostra de reconeixement a totes les persones, tant professionals com familiar, que presten tasques d’atenció i de suport a persones grans, amb discapacitat o en una situació de dependència». El ministre va signar un conveni amb la Fundación Pilares, especialista en l’atenció a les persones, que ha permès traduir al català i publicar 1.000 exemplars de la guia Cuidar, cuidar-se i sentir-se bé. La publicació dona les eines fonamentals per desenvolupar les tasques de cuidador i explica l’atenció que s’ha de prestar a les persones que necessiten suport i acompanyament. Durant la jornada, a més, es van celebrar tallers i conferències.