Elisa González va fundar fa 15 anys, a les Canàries, la companyia GarabatosKtiteres que proposa espectacles de titelles amb valor pedagògic. A la recerca de nous horitzons, participen el dilluns a les 18.30 en les activitats de celebració del 20è aniversari de la gestió de residus integral al país, de la mà de Pirinenca de Serveis. Hi presentaran l’espectacle El drapaire trapella.
–Quin tipus de titelles ens proposen?
–Amb contingut pedagògic, sempre volem oferir un valor als nens i les nenes. Treballem el medi ambient, la igualtat de gènere, l’animació a la lectura i el consum responsable. I són sempre espectacles dinàmics, no només contemplatius.
–I concretament, què veurem a El drapaire trapella?
–Hi trobem un personatge que ha treballat tot el dia al servei públic, la modernitat el desplaça i li toca retirar-se. Aleshores embogeix una mica i com a venjança decideix embrutar la ciutat.
–Ho aconseguirà?
–Bé, apareixerà a la història la Silvina, que explica als nens com cal fer el reciclatge i regirarà la consciència de l’antic drapaire.
–I quins altres personatges hi apareixen?
–Una ampolla i un tetrabric que busquen el seu destí. Els dos han sentit campanes sobre uns contenidors de colors als quals han d’arribar, però no ho tenen molt clar.
–A quina conclusió arriben?
–L’ampolla té un somni de ser reciclada i esdevenir un envàs més glamurós, una ampolla de xampany.
–Sense ànims de fer espòilers, troben el contenidor dels somnis?
–Sí, amb l’ajuda dels nens que fan una activitat amb fitxes i posen tot el que toca als contenidors.
–I el drapaire, on ha quedat?
–La Silvina parla amb ell i li fa entendre que encara que ja no treballi, pot seguir contribuint amb la neteja de la ciutat a través del reciclatge.
–Com ha arribat de les Canàries a Andorra?
–Som molt inquiets i sempre estem buscant nous llocs on actuar. Vam investigar i vam conèixer l’interès d’Andorra pel reciclatge. Em va sorprendre la consciència a les escoles sobre aquest tema i a més va coincidir amb el 20è aniversari de l’empresa de reciclatge.
–I la proposta va quallar.
–Sí, i és molt important per a nosaltres perquè serà la primera vegada que farem una obra en català, gràcies a la col·laboració de l’actriu local Sandra Cubells i del cantant Quim Salvat, qui posarà el ritme a la cançó pedagògica dels titelles.
–És la primera vegada que actuen a Andorra?
–Sí i ens fa molta il·lusió.
–Aprofitaran la visita per explorar la possibilitat de tornar-hi?
–Sí, ens consta que hi ha escoles interessades.