PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Martí està disposat a respondre les preguntes de la comissió BPA

El cap de Govern troba «vergonyós» que se l’acusi d’estar mesclat «en tot aquest soroll»

Per ESTHER JOVER MARTIN

Al centre, el cap de Govern, Antoni Martí, conversa a la Sala dels Passos Perduts de Casa de la Vall, ahir.
Al centre, el cap de Govern, Antoni Martí, conversa a la Sala dels Passos Perduts de Casa de la Vall, ahir. | MARICEL BLANCH
«Contestaré, com no pot ser d’una altra manera, a totes i cadascuna de les preguntes que em vulguin fer els consellers generals», va afirmar amb rotunditat ahir el cap de Govern, Antoni Martí. El líder de l’Executiu va explicar que dimecres, dia 7, va enviar «una carta al síndic perquè la trametés al president de la comissió [especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera, coneguda com la comissió BPA], Ladislau Baró, perquè el cap de Govern vol comparèixer a la comissió». A més, Martí va afegir que ha fet «l’oferiment a la comissió especial perquè sigui l’òrgan de coordinació per reflexionar com podem assumir un recurs d’última instància pel sistema bancari, i analitzar les possibilitats del Fons Monetari Internacional (FMI)».

El cap del gabinet ministerial va insistir en els èxits assolits, segons el seu parer, en la gestió de la crisi BPA, i va criticar «el soroll» i «els relats muntats-desmuntats» al voltant del tema BPA. «És una llàstima que algú vulgui confondre l’opinió pública. Segons el FinCEN, a BPA –i ho determinarà la justícia– hi havia persones que, suposadament, col·laboraven a títol personal amb bandes criminals». Martí va reiterar que lamenta profundament que «hi ha 24 persones processades, el 10% d’un banc, i 11 causes obertes per blanqueig». De fet, ara són 25 les persones processades per la batlle en la causa BPA, ja que s’hi ha afegit un exgestor de la banca.

«És mentida» / Martí també va voler deixar clar que troba «vergonyós que es digui que el Govern, per activa o per passiva, directament o indirectament, estava mesclat amb qualsevol assumpte que fa objecte de tot aquest soroll. És mentida i no honora ni els consellers ni la gent que fan aquestes insinuacions». El cap del Govern va llençar dues preguntes retòriques: «Vostès creuen que un Govern seriós, sense haver aportat una sola prova, hauria demanat a consultes els ambaixadors espanyol i americà? Vostès pensen que un Govern responsable hauria posat en una situació límit l’Estat andorrà convocant els ambaixadors? Hauria estat una imprudència i una vertadera temeritat», va defensar.

Quant a la presumpta conversa sobre BPA entre Martí i el president espanyol, Mariano Rajoy, i entre el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, amb els seus homòlegs espanyols, Cristóbal Montoro i José Manuel García-Margallo, respectivament, el cap del Govern en va dir: «Es pensen que nosaltres ens passem hores parlant del tema català? La justícia andorrana determinarà què ha passat, però que es pugui acusar el Govern d’haver participar a fer efectiu un delicte que és l’aixecament de la confidencialitat del secret bancari és senzillament vergonyós», va concloure.

Reaccions / Davant el panorama que es presenta en les pròximes sessions de la comissió BPA, que reprèn l’activitat el dia 14, el vicepresident del grup mixt, Víctor Naudi (SDP), que fa uns mesos la va abandonar per desacord en el seu funcionament, va avançar ahir que hi torna. Segons Naudi, en una primera fase, «alguns compareixents ens van fer cas omís i no van respectar el paper dels consellers, i és quan la vaig deixar», però ara hi veu un nou tarannà: «Si està abocada a treballar en el sentit de prendre mesures per prevenir el risc de l’estabilitat financera, evidentment que hi participarem per aportar les nostres idees».

Quant a una possible compareixença del president d’SDP i excap de Govern, Jaume Bartumeu, el parlamentari va precisar que «quan es tracta de particulars i no de càrrecs que tenen una responsabilitat a l’Administració poden comparèixer si volen, no hi ha cap obligació». Amb tot, Naudi va puntualitzar que quan el president del grup mixt, Pere López (PS), va afirmar que Bartumeu havia ocultat informació, «va anar massa lluny».

Per la seva part, López va comentar que «potser altres persones també han de comparèixer. No és una qüestió menor i caldrà explicar molt bé (...) perquè se’ns ha mantingut oculta tota aquesta informació. (...) No podem admetre, de cap manera, cap tipus d’ingerència política sobre la nostra sobirania nacional». No obstant això, López va matisar que «nosaltres no fem política de l’afer BPA».

Quant al grup majoritari a l’oposició, el liberal Josep Pintat va insistir que «és bo que aquest tema quedi clarificat per higiene i salut pública, perquè tot aquest enrenou no permeten avançar». El líder de l’oposició no va descartar sol·licitar la compareixença a la comissió de l’excap de Govern, Jaume Bartumeu, exadvocat dels accionistes majoritaris de BPA, els germans Cierco, que també estan disposats a respondre les preguntes dels parlamentaris.

Finalment, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, que també presideix la comissió BPA, va admetre que encara es desconeix la data en què compareixerà Martí. «La setmana que ve tenim reunió i mirarem, en funció del calendari dels membres de la comissió i del senyor Martí, quin serà el dia», va aclarir. Tampoc hi ha data per a la compareixença dels Cierco. «Ells van manifestar la seva predisposició a venir al setembre. Es pot buscar una altra data, però sempre que vagi al ritme de treball de la comissió, no d’aquí sis mesos». El dia 21 sí està confirmada l’assistència de Bonaventura Riberaygua, representant dels accionistes minoritaris de BPA, SA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT