Escaldes-Engordany
Bartumeu: «La pregunta és per què el Govern no hi va fer res»
«Forma part del secret professional, i si el senyor Higini Cierco no ho hagués fet públic, jo mai ho hauria revelat», va assegurar ahir l’exadvocat dels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), els germans Higini i Ramon Cierco. El lletrat ha confirmat que el cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, sabien que els Cierco havien estat amenaçats i extorsionats des de la Policia Nacional Espanyola perquè revelessin informació confidencial relacionada amb el cas Pujol. Per a Bartumeu, la pregunta no és per què els Cierco no ho havien fet públic fins ara, sinó «per què el Govern no hi va fer res». L’excap de Govern va insistir ahir, en declaracions a EL PERIÒDIC, que «després de 16 mesos de l’esclat de la crisi BPA, el Govern encara no ho havia ni comunicat a la Fiscalia».
L’exadvocat dels Cierco va revelar que en va informar personalment el Govern en dues ocasions. La primera va ser a finals del mes de març del 2015, uns dies després de l’emissió de la nota del FinCEN –la que alertava que BPA actuava com una estructura organitzada de blanqueig de diners–, quan Bartumeu es va trobar amb Martí i Cinca. «El cap de Govern només em va preguntar si Rajoy [el president del Govern espanyol] ho sabia». La segona trobada amb els mateixos interlocutors va ser a finals d’abril del 2015, «ens vam tornar a veure i hi vaig insistir», va afegir el lletrat.
Les extorsions als Cierco van tenir lloc el maig del 2014, però no ho van comunicar al Govern fins al març del 2015, després de la nota del FinCEN. Higini Cierco va revelar dijous a la batlle instructora del cas BPA que la trucada des d’Espanya l’advertia que si no col·laboraven, el FinCEN –el Departament del Tresor nord-americà– intervindria i «el banc morirà». L’amenaça es va complir. Preguntat per què els Cierco no ho van dir abans a l’Executiu, Bartumeu va argumentar que «quan a algú l’amenacen de fer explotar un banc en creixement com Banco Madrid [filial espanyol de BPA] i BPA, un s’ho pensa». A més, tampoc ho va difondre públicament perquè «està espantat i creu que és el seu país qui l’ha d’emparar». «Les coaccions des d’Espanya han estat una ingerència política clara, i el Govern no fa res?», es va interrogar l’advocat.
Bartumeu també va ressaltar que després de les coaccions espanyoles i de la nota del FinCEN «van venir Rajoy i Montoro per reunir-se amb Martí i Cinca, i no crec que vinguessin a parlar de la caça de l’isard».
Deontologia / D’altra banda, Bartumeu va qualificar de «perogrullada» que l’advocat del Govern en el cas BPA, Manuel Pujadas –que fins fa unes setmanes representava legalment els interessos de la plantilla de BPA–, hagi comentat que les amenaces i extorsions no surten al sumari del cas. «És clar que no hi surt, perquè ara se n’ha informat la batlle i ara es judicialitza», va puntualitzar. La batlle ha obert una peça separada per investigar les coaccions revelades pels Cierco.
Bartumeu també va reiterar que havia deixat la representació dels Cierco per «discrepàncies» a l’hora d’enfocar el cas, i va afirmar que «la deontologia me la crec i l’aplico» i no va donar cap més detall dels seus exrepresentats.