PUBLICITAT

Andorra la Vella

Martí vol parlar «menys de BPA i més de l’acord d’associació»

El debat d’orientació política serà els dies 4 i 5 de maig

Per E. J. M.

El cap de Govern (a la dreta) conversa amb Josep Pintat (al centre), ahir.
El cap de Govern (a la dreta) conversa amb Josep Pintat (al centre), ahir. | TONY LARA
Ja se sabia que el cap de Govern, Toni Martí, pretenia avançar el debat d’orientació política, i la subsíndica, Mònica Bonell, va anunciar ahir que se celebrarà el 4 i 5 de maig. Bonell va avançar que Martí «vol parlar menys de BPA i més de l’acord d’associació de la Unió Europea». A més, el líder de l’Executiu «voldrà parlar dels projectes de la resta de legislatura», va afegir.
 
La subsíndica va informar que «tots els grups parlamentaris han estat d’acord en la data del debat d’orientació», tot i que va matisar que tant el grup parlamentari socialdemòcrata com el grup parlamentari liberal volien que se celebrés després del període d’esmenes de dos projectes de llei. Finalment, han acceptat l’avançament de la compareixença del cap de Govern al Consell General. 
 
Bonell va aclarir que, encara que el debat d’orientació política s’acostuma a fer a finals de juny, Martí «té la voluntat de fer-lo abans perquè no coincideixi amb l’inici de l’estiu i l’aturada del període de sessions parlamentària, de manera que ara hi haurà més temps de treballar després del debat».
 
Reflexió sobre l'abstenció / D’altra banda, Bonell va anunciar que el pròxim 15 de setembre, el Dia de la democràcia, s’aprofitarà perquè els polítics reflexionin sobre els motius de l’alta abstenció electoral. L’any passat hi va haver dues eleccions: les generals, amb un 34,39% d’abstenció, i les comunals, amb un 39,25% d’abstenció. Per conèixer les raons de per què la gent no va a votar, el Centre de Recerca d’Estudis Sociològics (CRES) realitzarà una enquesta a la població. Els resultats es compararan amb els països de l’entorn.
 
El CRES aprofitarà que realitza cada any les enquestes polítiques per ampliar l’univers de persones consultades i preguntar si han anat a votar (en el cas de la ciutadania amb dret a vot) i, en cas negatiu, per què no ho han fet. 
 
Les dades es completaran amb la informació sobre els votants que facilitin els comuns: sexe, edat, parròquia, anys de residència... Bonell va comentar que hi ha comuns que ja disposen de les dades tractades i que n’hi ha d’altres que han demanat el suport del departament d’Estadística. Amb tota la informació recopilada, es reflexionarà sobre l’abstenció electoral. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT