PAS DE LA CASA
El Pas de la Casa albergarà una ‘macrofesta’ per a 3.000 anglesos
La majoria de comerciants manifesten el seu rebuig vers aquest ‘turisme de borratxera’
Encara no se sap del tot cert quina serà la xifra definitiva, però el Pas de la Casa ja es prepara per l’arribada d’entre 3.000 a 4.000 anglesos, atrets per una ‘macrofesta’ a l’estacionament del Bullidor. Un operador turístic ha organitzat pels propers dies 17, 18 i 19 de març un esdeveniment multitudinari que ja ha provocat la reacció de les entitats de defensa de la població: tant Iniciativa Publicitària com l’Associació de veïns i de comerciants n’exigeixen un «control» a l’administració pública i el servei de l’ordre, davant l’impediment de prohibir aquesta celebració manifestat pel mateix cònsol major, Jordi Torres.
La bogeria del Saloufest aterra al Pas de la Casa. Una societat organitzadora de viatges ha reservat, pels propers dies 17, 18 i 19, un dels primers pàrquings a l’entrada del poble fronterer amb França. La finalitat? Celebrar-hi una «macrofesta» per a una expedició de milers de joves anglesos moguts per l’atractiu de la festa i l’embriaguesa. Es traslladaran amb avió a l’aeroport de Tolosa i, des d’allà, seran desplaçats amb autocars fins al Principat. Concretament, al Pas de la Casa, on sembla que únicament seran benvinguts pels apartaments que els han d’acollir. I pel concessionari, a qui sembla que ningú pot impedir permetre la realització d’aquest acte en un espai comunal que li ha estat atorgat per la via del concurs públic.
Unanimitat contra la festa/ «Tots estem d’acord amb que això és anormal». Amb «tots», el president de l’agrupació de comerciants del Pas de la Casa, Iniciativa Publicitària (InPub), no només feia referència als veïns i als comerciants de la vila encampadana. Jean-Jacques Carrié incloïa al sac el mateix òrgan comunal que, d’altra banda i segons va explicar el cònsol major de la parròquia, Jordi Torres, no té la capacitat d’actuar en contra d’aquesta festa: «Tenim l’estacionament del Bullidor en concessió».
El dirigent d’Encamp va explicar que, malgrat que és cert que «el concessionari ha de sol·licitar permís per a realitzar qualsevol activitat que no sigui la de l’aparcament», no se l’hi pot impedir l’organització d’aquesta macrofesta. «És com si un particular prepara una festa en una sala que té en propietat», va esgrimir Torres, «no ha de demanar permís a ningú».
La impossibilitat de prohibir aquest esdeveniment social porta tant a InPub com a l’Associació de veïns i de comerciants del Pas de la Casa a exigir el màxim «control» de l’esdeveniment, fins i tot la imposició d’unes «barreres» per tal d’evitar la descurança durant els dies programats. La setmana vinent hi ha prevista una reunió amb el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, a qui –com a representant del cos de policia– faran una demanda en aquest sentit.
Tal com va explicar Jean-Jacques Carrier, «demanarem que algun dirigent de la Policia es reuneixi amb l’organització de la ‘macrofesta’» amb l’objectiu d’advertir-los de la possibilitat de multa en cas que s’incompleixin les normes bàsiques de convivència ciutadana. Els ciutadans del Pas de la Casa es mostren preocupats per la dificultat que comportarà la vigilància d’aquests milers de nois atrets per dues nits de festa en què, segons han pogut saber les agrupacions veïnals i de comerciants del poble, actuaran entre quatre i deu dj’s de prestigi. Els representants de les entitats proposen, a més, actuar per una altra banda.
Els organitzadors de la ‘macrofesta’ duran amb ells no només milers d’anglesos sinó tot el necessari per a l’execució de l’esdeveniment. Fins i tot la carpa que cobrirà la pista de ball sembla venir de fora. Vist això, Carrié va proposar que, en les converses amb els organitzadors per tal que els tres dies transcorrin amb la màxima normalitat, la mateixa empresa organitzadora posi la seguretat necessària, així com posarà «alcohol a la venda» a uns preus irrisoris,la qual cosa serà causa d’una competència directa i deslleial amb els bars i espais d’oci nocturn locals.
La indignació de les associacions socials del Pas de la Casa també passen per l’omissió de pagar impostos així com de saltar-se l’obligació amb la seguretat social. Tal com va denunciar Òscar Ramon, «els bars i discoteques paguen impostos i més o menys estan regulats» i lamenta el fet que aparegui un agent extern «i durant tres, quatre o una setmana rebenti els preus per un turisme que, a més, no interessa». A aquest respecte i després de recollir el parer dels comerciants de la zona, Carrié va assegurar que «això no serveix per ningú», únicament per als allotjaments i per «la venda d’una sèrie de forfets», que van inclosos al viatge i que «no aprofitaran degut a l’embriaguesa».
Preocupació per la imatge/ Tot plegat desemboca en el malestar dels veïns del Pas que, immersos en la millora de la parròquia juntament amb l’administració tant central com parroquial així com gràcies a les inversions de Saetde, pateix per la imatge que aquesta mena d’esdeveniments creen de cara a l’exterior. «Estem molt d’esforç per millorar la imatge de la parròquia», va lamentar Carrié, que va recordar que «un vídeo de mig minut arriba a tot el món en cinc», la qual cosa pot ser molt perjudicial per la imatge del Pas de la Casa.
Amb tot, tant des d’InPub com des de l’associacióveïnal van recordar que la mala imatge no és l’únic problema. Així, van fer referència al fet que es tracti de dies laborables que es veuran marcats per nits sense descans a causa dels sorolls i, per últim, la integritat dels joves. «Això és una bomba de rellotgeria», va sentenciar Ramon: «de moment no ha passat res però qualsevol dia explota i ningú se’n farà responsable. Hem d’evitar-ho abans».