La nota del FinCEN del 10 de març i l’efecte dominó que va provocar en el país ha marcat, sens dubte, el curs de 2015 en tots els àmbits. L’esfera parlamentària no ha estat una excepció i la crisi de Banca Privada d’Andorra ha esquitxat sobradament l’any natural que acabem de precintar.
El conseller del grup demòcrata, Miquel Aleix, deixa clar que «l’inici de la present legislatura va ser molt complicat. Es va tenir el problema de l’afer BPA i al llarg de tot l’any, essencialment, s’han centrat esforços en poder resoldre el tema amb la màxima rapidesa i amb el mínim perjudici possible per al sector financer i per als propis implicats dintre de les entitats».
Aleix afirma que «malgrat la complexitat» de l’inici de la legislatura «s’ha pogut, en certa manera, tornar a la normalitat» i es tanca el 2015 amb «el plantejament del pacte d’Estat proposat pel Govern per l’acord d’associació amb la Unió Europea». El conseller de DA remarca que «a principis del 2016 es donarà continuïtat i es podrà enfocar la feina legislativa de l’acord amb la UE amb la intenció d’encarar el futur per intentar liquidar tots els problemes que es puguin tenir sobre la taula».
El neguit de la ciutadania envers la situació del país ha anat fluctuant durant tot l’any segons Aleix. «La gent comprèn que la situació és complexa i que les solucions no són fàcils ni ràpides», apunta el representant taronja. A més, creu que «el Govern està actuant de la millor manera que pot i en les eleccions comunals s’ha demostrat que el grup demòcrata està consolidant el seu projecte».
López, més crític/ El president del grup mixt, Pere López, evidentment, no defuig de l’impacte que ha generat el cas BPA en el país, però considera que el 2015 «per a nosaltres no és l’any de BPA, és el de les retallades socials i altres modificacions importants. És l’any que s’ha materialitzat, per part del Govern, una manera de concebre la política social i que ha impedit que part de la gent gran pugui tenir una vida digne». López insisteix en què «s’ha anat enrera en aquest tema i les pensions de jubilació, invalidesa i de qualsevol tipus de malaltia s’han col·locat en uns nivells insuficients per viure».
El conseller socialdemòcrata comenta que, a banda de desencallar aquest aspecte, l’altra prioritat que s’han de tenir en compte per al nou any 2016 és l’afer BPA «perquè així s’ha volgut». López afirma que «el paper dels grups de l’oposició ha estat molt residual i si algun dia ens fan arribar alguna informació podrem tenir un paper més actiu». A més, va apuntar tres temes a abordar i on «la nostra voluntat és col·laborar amb el Govern»; el de l’encaix amb la Unió Europea «que sembla el millor encarat dels tres», el de la reforma sanitària «quina filosofia es vol implantar i qui se n’encarrega» i el de les transferències i competències comunals.
Un 2015 «decebedor» pels Liberals/ La consellera del grup liberal, Judith Pallarés, reconeix que aquest any ha estat «decebedor» a nivell de Consell General. «Ens hem trobat amb moltes preguntes fetes i molt poques respostes» i, tot i reconèixer que com a grup liberal encara no han posat les idees en comú per analitzar aquests primers nou mesos de legislatura, sí posa l’accent en què «en alguns aspectes és una mica trist tot plegat, perquè veiem que no es dóna als grups parlamentaris la importància que haurien de tenir».
La consellera destaca «la lentitud en els procediments i la sensació de que el Consell General sempre va darrera de tot i no davant i que som l’últim recurs». «Ja sabíem que les institucions estaven perdent una mica els seus papers però, un cop ho vius des de dins, te n’adones que la nostra feina no serveix per gaire i que no tenim la consideració que hauríem de tenir», remarca Pallarés.
Pel que fa als temes que s’han de tractar de manera imminent en l’inici de 2016, la consellera liberal coincideix en que, per sobre de tot, està «tancar el tema de BPA». A més, la resolució de la titularitat de la cartera de Sanitat, «un aspecte molt important i urgent», veure «fins a on arriba la mà estesa pel Govern de cara al pacte d’Estat per l’acord amb la Unió Europea» i, finalment, el tema de les transferències i competències comunals.
SDP insisteix en la sanitat/ Per part seva, Víctor Naudi, conseller de SDP, incideix en que «evidentment ha estat un any marcat per l’afer BPA, perquè, d’alguna manera, la crisi ha modificat el calendari i ha tingut una incidència molt gran». A més, el president suplent del grup mixt accentua que,pel 2016, s’ha de resoldre «l’impàs que viu el sector de la sanitat» i que «la reforma sanitària i el tema del canvi ministerial no es poden dilatar més en el temps». Naudi assegura que «aquesta reforma ja no es va fer en la legislatura passada i preocupa molt». L’any que ha acabat deixa una sensació positiva al conseller d’SDP pel que fa a l’acostament a Europa. «El ritme de calendari és lent, però és el que marca la comissió, tot i que el balanç és prou bo». Naudi clou recordant que «moltes lleis han entrat amb retard a legislar i hi hagut algun aspecte que hagués requerit un treball més acurat, com va ser la designació dels membres del Tribunals de Comptes.»