Escaldes-Engordany
La crisi de BPA i els ingressos del tabac condicionen el pressupost
El ministre de Finances, Jordi Cinca, reconeix que s’han fet «previsions molt més conservadores»
El Govern va entrar ahir a tràmit parlamentari el projecte de llei del pressupost per l’exercici 2016. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va encarregar-se de desglossar els resultats i va reconèixer que l’impacte del cas BPA i el descens en els ingressos previstos per les taxes del tabac ha tingut incidència en la confecció del pressupost.
El projecte de llei del pressupost per al proper exercici va presentar 423 milions d’euros de despeses i 395 milions en concepte d’ingressos, que suposa un dèficit de 28 milions –un increment del 8,46% respecte al 2015–. En aquest sentit, Cinca va assenyalar que s’exhibien unes xifres pressupostàries «molt continuistes pel que fa als números globals d’ingressos –només un 1% per sota de l’any passat– i va accentuar que aquests números estan marcats per unes previsions d’ingressos «més conservadores» per la incertesa en dos aspectes concrets; «l’evolució que marcaran els ingressos provinents del tabac» i «saber què passarà amb un sector molt contribuent als ingressos de l’estat com, el sector financer», en referència al desenllaç de la crisi BPA.
El titular de la cartera de Finances va detallar que s’han reduït les previsions de creixement del PIB per aquest 2015, passant de l’1,5% que es preveia en el pressupost del 2015 a un 0,75% en aquest nou projecte de pressupost. Tal com fixa la Regla d’or també va explicar que s’ha exposat una previsió de l’evolució de l’economia fins al 2019, que reflecteix que el Govern preveu que el PIB es torni a recuperar progressivament (1% per al 2016, 1,5% per al 2017 i 2% per al 2018 i 2019). Amb tot això, la previsió de baixada d’ingressos per al 2016 es veuria compensada amb el repartiment com a dividends de la totalitat dels beneficis d’Andorra Telecom, que pugen a 26,3 milions d’euros.
Cotitzacions de la CASS/ D’altra banda, el pressupost també inclou l’increment del 2% de les cotitzacions de la CASS, la derogació de les retallades en els salaris més alts de l’administració pública i la possibilitat de tornar a fer noves contractacions. A més, Cinca va afegir, també dins de la modificació de la llei de la CASS, que s’obrirà la porta als joves d’entre 18 i 25 anys a mantenir la seva cobertura encara que no siguin estudiants «sempre i quan s’apuntin al Servei d’Ocupació» i evitar així que no «es perverteixi el model».
INGRESSOS i despeses/ Pel que fa als ingressos corrents, l’evolució respecte al pressupost del 2015 és d’1% menys, situant-se en els 395 milions d’euros, que s’obtenen per una disminució dels impostos directes (-11,27%) i indirectes (-5,46%), però un increment de les taxes i altres impostos (+3,55%) i dels ingressos patrimonials (+174%).
En l’apartat d’impostos indirectes, el pressupost del 2016 mostra 278,6 milions d’euros, el que representa un descens del 5,46% respecte l’anterior pressupost. Cinca va explicar que aquesta disminució es dóna principalment per la taxa al consum, corresponent al tabac, que experimenta un descens del 6,87%, ja que es preveu que també disminueixi la demanda. L’IGI és l’altre causant d’aquest descens, amb una rebaixa del 6,95% que s’ha previst de manera conservadora preveient que l’impacte de BPA pugui afectar la disminució de l’IGI bancari i el consum intern. Els ingressos patrimonials, per la seva banda, experimenten un increment del 174,76%, provocat principalment pel fet que es preveu la distribució del 100% delsbeneficis d’Andorra Telecom, el que suposa uns ingressos de 26,3 milions d’euros.
En la carpeta de despeses, Cinca va detallar que les de personal seran de 108 milions, el que representa un increment del 3,41%. A més, s’inclouen 2.153.176,43 euros per la derogació de la congelació de salaris que preveia la Llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal, i un increment de 834.811,85 euros per dotar el pla de pensions de la Funció Pública.
Les Inversions disminueixen un 5,55% / Pel que fa al capítol d’inversions per al pròxim any 2016, també disminueixen en un 5,55%, i el portaveu del Govern, Cinca, va destacar la inclusió dels 600.000 euros per a l’estació d’autobusos, 1,25 milions d’euros per a la primera fase del recinte polifuncional per a espectacles, 2,2 milions per a la millora dels accessos del riu Runer, 2 milions d’euros per finalitzar les escoles de Canillo, 2 milions més per a la Seu de la Justícia i 1,25 milions per a l’Hotel Rosaleda, entre d’altres projectes.
Finalment, el ministre Cinca va subratllar que la partida de transferències als comuns es manté congelada en 54,6 milions d’euros, una xifra que va qualificar de «molt important i la més alta en la història». Cinca va afirmar que aquesta xifra reflecteix «les necessitats dels comuns» i que posava de relleu «la urgència de fer aquesta negociació i tancar el nou model de transferències comunals».
D’aquesta manera, va considerar que aquest model «ha de respectar l’autonomia dels comuns, però que ha de ser coherent pel que fa als serveis que presta a l’Estat i l’esforç fiscal que s’està potenciant des de l’administració fiscal i del que se’n beneficien els comuns».