Escaldes-Engordany
Les especificitats del Principat es perdran amb l’associació a Europa
Expresidents del Parlament Europeu descarten obstacles en l’acord però auguren canvis substancials
La impossibilitat que el Principat mantingui les seves especificitats en fer efectiu l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) va centrar la tarda d’ahir el debat desenvolupat al Prat del Roure amb motiu de la celebració del 1r Fòrum Pirineus. Josep Borrell es va erigir com el principal defensor de la idea que el Principat «no podrà seguir sent una excepció», dins de la conversa que va mantenir amb Enrique Barón i José María Gil-Robles, en un acte organitzat en conjunt per l’agència de notícies espanyola EFE, L’Agència de Notícies Andorrana, l’Ambaixada d’Espanya a Andorra i el Govern i que va girar entorn de La construcció de la UE i la seva relació amb els petits estats europeus.
Borrell va insistir en la idea que «Andorra no té gaires més opcions» que adaptar-se a les regles del joc que estableix la UE, tenint en compte que «els vents que corren pel món són contraris a les excepcionalitats que ha fet valdre» el país fins ara i que el polític català va atribuir, segons informa l’ANA, al diferencial fiscal i al sistema bancari. Referent a aquestes qüestions va considerar imminent «la caiguda de secrets bancaris» –impulsada pels Estats Units– i va avançar «el procés d’homogeneïtzació de polítiques fiscals» que s’està desenvolupant a nivell global. Per aquests motius, va opinar que, malgrat que Andorra no perdrà per complet les seves característiques en aquestes matèries, sí que haurà «d’adaptar el seu futur per tal que uns altres elements siguin la font de la seva prosperitat».
Més positiu es va mostrar en relació amb la capacitat del Principat d’assumir la part del cabal comunitari que comportaria un acord d’associació, principi en què va coincidir amb Gil-Robles, que va advertir que la negociació amb Europa no pot afrontar-se amb la mentalitat «de qui va a un mercat, a veure quins avantatges aconsegueix a costa dels altres». Per a l’advocat, el país es troba en l’actualitat en la fase de «l’entusiasme» a la qual prossegueix una etapa de «preocupació i la normalitat», finalment.
Els tres experts en matèria d’assumptes europeus van ser rebuts ahir pel cap del Govern, Antoni Martí. El dirigent va encarregar-se de donar pas a l’intercanvi fonamentat en el procés d’acostament a la unió d’estats en què es troben immersos Mònaco, San Marino i la mateixa Andorra en l’actualitat.