Search
Close this search box.

Una recuperació econòmica més ràpida que la del 2008

Els Economistes creuen que la crisi aportarà més productivitat

Després de dos mesos des de l’inici de la pandèmia i, per tant, de la crisi sanitària, es preveu una crisi econòmica a curt termini que deixarà un impacte important al teixit empresarial del país. En aquest sentit, el Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra (COEA) considera que la velocitat a partir de la qual l’economia del país es recuperarà és incerta i que aquest factor serà clau per determinar els impactes a mig i a llarg termini. Tot i així, els economistes constaten que la crisi imminent serà diferent a la del 2008 i creuen que aquesta vegada la recuperació serà més ràpida. A banda d’això, consideren que és possible que els efectes econòmics deixin canvis que aportin productivitat. 

En aquest sentit, creuen que la situació que hauran viscut les empreses servirà perquè valorin nous sistemes de comercialització o organització dels recursos humans, com el comerç econòmic o el teletreball. També opinen que poden sorgir noves oportunitats per atraure grans patrimonis o empresaris que s’instal·lin al país després de valorar positivament la gestió de la pandèmia. 

Reactivació econòmica ràpida

Si es donen aquestes circumstàncies, que segons els experts és el que es preveu a partir de les previsions de pèrdua del Producte Interior Brut (PIB) que se situa entre el 7 i l’11% aquest any, el Col·legi d’Economistes considera que «l’impacte sobre les famílies serà petit, tot i que previsiblement es reduirà el consum, derivat de la prudència davant la incertesa. Les empreses adaptaran la seva estructura i processos a la nova situació i seguiran endavant». 

Efecte a les finances públiques

Segons les previsions, les finances públiques seran les més afectades i es veuran obligades a buscar recursos per «reduir, finançar o retornar els imports incrementats en l’endeutament al qual han hagut de fer front per finançar les mesures que han pres i que, previsiblament, hauran de seguir prenent». En aquest sentit, consideren que el repte de futur «serà reduir el deute sense comprometre les inversions públiques ni incrementar la pressió fiscal». 

Reactivació econòmica lenta

Si la rehabilitació econòmica s’allargués en el temps, el col·legi creu que «hi haurà part de les empreses que tancaran i altres requeriran reestructuracions més dures, pressionant a la baixa salaris, lloguers i proveïdors».  També en situació de reactivació lenta, l’Estat hauria de «fer front a una reducció dels seus ingressos amb un endeutament elevat on també pot requerir ajustos més profunds i en general empobrir la societat andorrana». 

El turisme, el sector més afectat

Segons els mateixos, les empreses relacionades amb el turisme com els hotelers, els restauradors i el comerç, seran les que experimentaran més conseqüències negatives arrel de la crisi econòmica. Per altra banda, el sector de biotecnologia, les empreses tecnològiques i les de telecomunicacions seran les menys afectades segons les previsions.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu