Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

La xarxa de calor d’Escaldes-Engordany entrarà en servei aquest estiu

Permetrà abastir l’equivalent a 740 llars i suposarà un estalvi de producció de CO2 de 1.300 tones

La xarxa de calor i fred d’Escaldes-Engordany, que s’està acabant de construir, entrarà en servei aquest estiu per a habitatges de nova construcció i instal·lacions comunals. En una primera fase, permetrà abastir unes 740 llars, l’equivalent a 7,4 GWh/any de calor i 5,1 GWh/any de fred. Amb una inversió de 4,5 milions d’euros, suposarà un estalvi en producció de diòxid de carboni (CO2) de 1.300 tones l’any, una xifra que equival a 600 o 700 vehicles de motor. Així ho van anunciar ahir la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, i el director general de FEDA, Albert Moles, durant l’acte de signatura d’un doble conveni per posar en marxa aquesta iniciativa que es va celebrar al comú escaldenc.

«Amb la voluntat de lluita contra el canvi climàtic, hem d’ajudar a la sobirania energètica i treballar per la sostenibilitat en aquest àmbit, i ara és més necessari que mai per la crisi que ens ha dut la guerra a Ucraïna, que ens demana menys dependència dels països veïns», va afirmar Gili. La cònsol va explicar que el primer conveni signat ahir suposava una segona addenda a un acord de l’any 2018 entre el Govern encapçalat per Toni Martí i FEDA, que habilitava un espai verd del Prat del Roure per la xarxa de calor. Gili va recordar que no estaven d’acord amb la ubicació, i per això van plantejar una alternativa. Així, l’any 2021 hi va haver una primera addenda pel canvi d’ubicació, sota el pont de les Dos Valires, mentre que la segona signada ahir amplia el terreny que se cedeix a FEDA. En aquest sentit, edificis comunals com l’escola bressol, el Prat del Roure i el Prat Gran es beneficiaran de la xarxa de calor en la primera fase, així com la zona del Clot d’Emprivat, mentre que més endavant arribarà a la zona de Fiter i Rossell i l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Segons Gili, «hem d’anar cap a una energia més barata i més neta, i per això traurem l’energia fòssil de tots els edificis comunals, i encara ens falta el del comú».

Així, l’objectiu del consistori i FEDA és evitar que les noves edificacions instal·lin sistemes de calefacció elèctrica que provocarien un augment de la demanda important. «Tenim un sostre de cristall per importar energia, així que hem d’intentar que la calefacció elèctrica no creixi, de manera que hem de gestionar el marge per limitar aquest creixement i valorar l’aigua termal», va explicar Moles, que va afegir que el preu d’aquesta energia «serà similar, no s’encarirà, però suposarà un estalvi a llarg termini, perquè haurem de comprar-ne menys a fora en el futur», va assegurar.

El segon conveni inclou l’estudi sobre el potencial de l’aigua termal de la parròquia i l’ús que se’n fa actualment per determinar si hi ha un excedent que es pugui aprofitar com a font d’energia per a la xarxa de calor. FEDA va detallar que pot aportar la seva experiència i coneixements per dur a terme aquest estudi i avaluar el possible aprofitament d’un eventual excedent energètic. A partir d’aquí, el comú i FEDA decidiran si es pot aprofitar per la xarxa de calor de la parròquia.

Hivern difícil

El director general de FEDA va comentar la situació internacional. En aquest sentit, Moles va augurar que «aquest any serà complicat, sobretot a l’hivern vinent, pel context de volatilitat; per això seria bo que el 2023 Europa tingués la capacitat d’importar gas de països que no siguin Rússia». Sobre com pot afectar això als preus a Andorra, Moles va dir que «és difícil de dir», així que «estem a l’espera».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu