La futura Seu de la Justícia serà un edifici «emblemàtic» i alhora buscarà transmetre valors dignes del que significa dins d’una societat com és que sigui «representatiu, rigorós, clar i transparent, equilibrat, sobri i amb sentit comú». Són paraules de l’arquitecte, Pere Espuga, l’encarregat de dissenyar una obra que ell mateix va definir ahir com «senzilla» tot i la complexitat d’un plec de bases que havia de satisfer a tots els usuaris.
La nova instal·lació estarà acabada a l’abril del 2019 i aquell mateix estiu s’espera que es faci la inauguració. Tindrà un cost estimat de 20.700.000 euros –al concurs s’havia estimat en gairebé 22– i comptarà amb set pisos, una planta baixa i dos soterranis dins d’un espai de més de 16.000 metres quadrats en una superfície de 2.068.
Tot està estudiadíssim al detall. Peruga havia de separar tres espais: per als presos, per als usuaris interns i per al públic. Va aconseguir això i també que tingués llum natural a tot arreu, dividint la construcció en dos cossos geomètrics, en forma de rectangle, i superposats l’un a sobre de l’altre.
L’entrada principal, a la Baixada del Molí, «comptarà amb un porxo de benvinguda» que donarà pas a la planta baixa. Aquesta tindrà una recepció, una zona d’atenció al públic, una sala polivalent per les visites importants, un nucli de comunicacions, la Batllia de guàrdia i sales d’interrogatori. L’espai per al públic connecta amb la planta 1, on hi ha una sala d’espera, quatre per a vistes petites, dues per a les grans –tribunals de Corts i Superior–, una zona per als advocats i una altra per als procuradors, entre d’altres.
Les dues plantes formen el rectangle de sota del disseny de l’edifici però en la zona privada hi haurà unes escales que baixen a la sala -1, on hi haurà la sala per a la Policia, les cel·les, la zona de detinguts, sala d’espera de testimonis, el locutori o una part de la zona d’aparcament. Perquè l’altra on també hi haurà un espai per a l’estació dels vehicles serà la -2, que tindrà també un magatzem, una zona de manteniment i una sala de bombers.
Des de la planta 2 a la 7 es defineix l’altre rectangle que mostra el disseny de la futura Seu de la Justícia i al qual no tindrà accés el públic. La segona serà per al Consell Superior de la Justícia i comptarà amb una biblioteca, una sala de premsa, el nucli d’informàtica de l’edifici i una sala polivalent.
A la tres, de Batllia Civil, hi haurà vuit despatxos per als batlles i diverses sales de reunions.
La quatre, d’instrucció ordinària, comptarà amb quatre despatxos més per als batlles, una sala de reunions i 13 de declaracions –entre les quals una serà per a menors.
La cinquena planta serà per a instrucció especialitzada i tindrà tres despatxos per als batlles, una sala de reunions, dues d’arxiu i una reserva.
La sisena, per a la fiscalia, comptarà amb un arxiu, sis despatxos per als fiscals, dues sales de reunions, una operativa i una reserva.
I a la setena, dels tribunals de Corts i Superior, s’hi emplaçaran 12 despatxos per als magistrats, una sala operativa, l’arxiu blindat i dues sales de deliberacions. Les façanes i les parets de l’edifici són principalment de vidre i l’edifici, mirat des del cel, és amb forma d’U, segons va apuntar l’arquitecte «perquè la llum natural entri als despatxos». El que està clar és que, segons el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, «s’han pogut satisfer les demandes de tots els usuaris» i que al costat, el Govern compta amb una parcel·la d’uns 500 metres que de moment serà un aparcament però que no es descarta per al futur construir un altre edifici si surt alguna altra necessitat.