El Comú de la Massana continua impulsant el pla «La Massana Sostenible», projecte iniciat l’any 2020 amb l’objectiu de dur a terme iniciatives de transició energètica com el parc solar del Planell de la Tosa, el càlcul de la petjada de carboni o l’aïllament de la coberta de Casa Comuna. Un dels eixos principals d’aquesta estratègia, la millora de l’eficiència energètica, s’està desenvolupant en gran manera. Tal com va mencionar ahir la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa, durant l’any 2022 s’ha pogut assolir, com a exemple en la reducció de la despesa energètica de l’enllumenament públic, un 21% de reducció gràcies a canvi de llums de vapor de sodi per leds i amb l’aplicació de diferents mesures d’estalvi d’energia. Per tal de continuar accelerant la transició energètica de la parròquia, el Comú afronta ara un nou repte per a potenciar el desenvolupament sostenible en matèria energètica posant-se la fita d’aconseguir ser autosuficient als edificis comunals a través de la utilització d’energies netes. Ahir, en sessió de Consell de Comú, es va aprovar una partida pressupostària de 255.818 euros per a procedir en la licitació de la instal·lació de plaques solars als edificis de la Closeta i les Fontetes. La cònsol menor Sansa va especificar que s’espera aconseguir un 70% d’aprovisionament energètic que provingui d’energia solar, com a mínim. A més, aquesta acció és rendible tant en l’àmbit sostenible com en l’econòmic, ja que les plaques hauran amortitzat el seu cost en un termini de 10 anys.
A banda d’aquest aspecte, el comú de la Massana vol impulsar nous projectes d’infraestructura sostenible al mateix temps que es té en compte l’estat de les finances. En la sessió de comú d’ahir, es va presentar la memòria explicativa de la liquidació del primer trimestre del 2023. El pressupost s’ha ampliat amb 4.893.000 euros, passant dels 17.580.000 inicials fins als 22.473.000 euros amb els quals comptarà a partir d’ara el comú. Jordi Areny, conseller de Finances, va explicar que la projecció prevista és arribar a tancar l’exercici amb un superàvit superior a l’actual, de 786.000 euros, i amb una disminució del deute públic del comú, situat en un 42% del límit fixat per la Llei de sostenibilitat de les finances comunals.
Des de la institució se celebra que s’ha aconseguit guanyar capacitat per a la inversió que s’aprofitaran per a dur a terme diversos projectes i iniciativa. Exemples d’aquestes serien el parc juvenil de Santa Caterina o la segona fase de la carretera de Sispony. A més, ahir es va aprovar la renovació del paviment i impermeabilització de la plaça de la Ciutadania, una obra molt important perquè és un espai de molta utilitat pel seu accés a la Casa Pairal. Així també, es va donar llum verda a començar l’expedient per a la contractació de les obres de rehabilitació del parc de l’Anita i de l’Esplai i la licitació per dur a terme una nova campanya de renovació de voreres.
Finalment, s’ha aprovat una partida de 24.000 euros per a obrir el telecabina durant els caps de setmana d’estiu, un cost que serà assumit conjuntament entre el Comú i 19 hotelers i comerciants del poble d’Arinsal, a més de la recaptació de la venda dels tiquets, a un cost de tres euros. Segons va declarar el conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà «L’any passat vam fer una prova pilot que va funcionar tan bé que enguany comptem amb la participació del sector privat, que ho veu com una bona acció per dinamitzar el poble d’Arinsal».