El futur del Punt de Trobada segueix penjant de la justícia. Si bé la Batllia ha desestimat la querella que la família Cachafeiro –arrendatària del centre comercial– havia interposat el passat mes de novembre contra la família Mallol –propietària del terreny on s’ubica l’establiment– i Patrick Pérez –president del Grup Pyrénées–, la defensa dels actuals explotadors ahir ja va avançar que recorreran la decisió al Tribunal de Corts en considerar que es tracta «d’una desestimació prematura perquè no s’han practicat les proves que havien sol·licitat».
La querella venia motivada pel contracte que els Mallol van signar amb el Grup Pyrénées perquè aquest darrer es convertís en el nou arrendatari del centre comercial, ja que l’acord de lloguer que els Cachafeiro mantenien amb els propietaris del terreny des del 1982 va expirar el desembre del 2015. Els actuals arrendataris, no obstant, es queixaven que es tractava d’un contracte simulat perquè no poguessin fer servir la clàusula que els permetia continuar explotant l’edifici si igualaven l’oferta del nou llogater. De fet, van acusar les dues parts d’un delicte major d’estafa en grau de temptativa i d’estafa processal perquè ells estaven pagant 254.000 euros anuals de lloguer i l’oferta del Grup Pyrénées ascendia fins als 2,4 milions d’euros anuals, una xifra inassumible per la família arrendatària.
Decisió sense proves
L’advocat de la família Cachafeiro, Xavier Jordana, va explicar a EL PERIÒDIC que la Batllia havia decidit arxivar la querella presentada sense abans haver practicat cap de les proves que havien demanat. Entre aquestes, segons va matisar Jordana, «una de pericial que havia de determinar el valor objectiu del lloguer, ja que el convingut és excessiu». Tot i així, la jurisdicció de primera instància, sense realitzar cap prova, va considerar que el lloguer convingut era correcte i que no hi havia hagut cap simulació. Per això, després de mantenir una reunió amb els Cachafeiro ahir a la tarda, la defensa va decidir presentar un recurs al Tribunal de Corts al·legant aquest defecte.
El desnonament en suspens
A banda d’aquesta causa que avança per la via penal i que ha de determinar la validesa del contracte entre els Mallol i Pérez, hi ha un altre litigi a la Sala Civil del Superior que ha de pronunciar-se sobre el desnonament del Punt de Trobada. Els propietaris del terreny on s’ubica el centre comercial, al 2016, van presentar una demanda contra els Cachafeiro perquè el contracte d’arrendament havia finalitzat i ells seguien ocupant l’edifici. Com que van negar-se a abandonar-lo, al gener d’enguany, l’alt tribunal va emetre una sentència que els obligava a deixar el terreny en un termini de 15 dies, però els Cachafeiro en comptes d’acatar-la van interposar un recurs d’apel·lació que va aturar el desnonament.
I, de fet, la resolució d’aquest recurs va quedar definitivament en suspens quan es va obrir la causa penal. Malgrat que ara la Batllia ha arxivat la querella de la família Cachafeiro, Jordana ja va advertir que no es tracta d’un «aute ferm» i que fins que no hi hagi una decisió definitiva en el plet sobre el contracte –que haurà de prendre el Tribunal de Corts– no es podrà reprendre el litigi que avança per la via civil. «Per tant, el desnonament continua paralitzat a l’espera que es resolgui el tema penal», va sentenciar l’advocat de la defensa.