El Govern va assegurar que les mesures que es van exigir als promotors d’Innovation in the Snow, el festival de música que va tenir lloc al Pas de la Casa del 17 al 19 de març, «són les necessàries» per aquest tipus d’esdeveniments. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va considerar en declaracions a EL PERIÒDIC que «les mesures preses van ser les correctes i ja estaven consensuades prèviament amb l’empresa». I va afegir que en aquestes ocasions «sempre es posen dispositius de seguretat contant més gent de la que realment s’espera que vingui, per si de cas».
Per la seva banda, el comú d’Encamp informava que «les autoritzacions s’han donat a tothom per igual». El cònsol major de la parròquia, Jordi Torres, explicava que «se’ls ha tractat com a qualsevol altra empresa» i que des de l’organisme comunal «només es va demanar el permís de la concessionària per tal de canviar puntualment l’ús de l’aparcament». El comú també els va autoritzar el lloguer de la sala de festes que es va utilitzar com a meeting point i magatzem. «La resta d’autoritzacions, en funció de l’activitat que es realitza, ja depèn directament del Govern», exposava Torres.
La polèmica neix arrel del comunicat que Elit Serveis Turístics va enviar a principis d’aquesta setmana afirmant que el festival no es repetiria per «les excessives exigències» de l’Executiu. Els promotors de l’esdeveniment de caire internacional es queixaven del «bloqueig» rebut per part del Govern i de l’elevat cost que van haver de pagar per muntar-lo. Amb tot, el festival es va celebrar sense aldarulls ni incidents destacats.
Veïns i comerciants satisfets/ Els veïns i comerciants de la població encampadana es van mostrar satisfets amb les mesures de seguretat implementades i amb el transcurs del festival. I van lamentar que l’empresa no vulgui tornar al Principat tot i que «és millor això que no que ho destrossin tot». El president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa, Òscar Ramon, apuntava que «s’han posat molts requeriments però tots són necessaris i positius per garantir una bona seguretat». «Si després a ells no els hi surten els números i no volen tornar és una pena però és millor que els problemes que vam tenir el mes passat», recordava Ramon referint-se als aldarulls que van causar els milers d’estudiants que es van allotjar al Pas a principis de febrer. El president de l’associació anotava que «aquesta vegada les coses s’han fet bé» i que «si no tornen és una llàstima però el Pas té potencial perquè en vinguin d’altres».
De la seva banda, el president de la Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, també es va mostrar content «tant pels controls com per les condicions exigides». Sobre les queixes dels promotors, Carrié va sentenciar que «si han de venir per destrossar-ho tot, millor que no vinguin». «No podem deixar que vingui la canalla, que no tenen ni la majoria d’edat, i ho facin malbé tot», reiterava posant de manifest el seu suport a l’Executiu per les mesures preses. Carrié també va comentar que, malgrat que no és un públic que consumeix molt, «fan treballar el Pas i això sempre és positiu si l’esdeveniment està ben organitzat».
Pel que fa al fet de si la setmana que ve el Pas rebrà la visita d’un nombrós grup d’estudiants preuniversitaris procedents de Portugal, Carrié va comunicar que encara no en tenen constància.
L’estació d’esquí/ Des de Grandvalira van manifestar que, tot i no conèixer amb exactitud el nombre de persones que van anar a esquiar a conseqüència de l’organització del festival, «per nosaltres sempre és positiu que s’organitzin accions i més encara si en el seu programa incorporen l’esquí».
D’altra banda, l’estació també va notificar que esperen l’arribada de 6.000 portuguesos entre aquesta i la propera setmana malgrat que van aclarir que no són tot joves. «Vénen famílies i també estudiants però sobretot famílies», aclarien.