El mes de novembre serà «determinant» per decidir si les reserves en els allotjaments turístics d’arreu del país per a la temporada d’hivern es formalitzen o, per contra, s’anul·len sense remei per la Covid-19. Segons va explicar el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, a EL PERIÒDIC, la tendència dels clients actualment és la de fer peticions sense finalitzar la reserva amb l’expectativa de «veure què passarà» en relació amb la incidència de la pandèmia de la Covid-19 al Principat.
Així, va concretar que en referència als touroperadors, «hi ha moltes reserves pendents de confirmar i no volen fer-ho mitjançant el pagament», fet que perjudica d’una manera important als allotjaments turístics tenint en compte que «els touroperadors solen fer reserves importants de paquets molt grans». En relació amb les reserves que estan en stand by, Ruiz va explicar que «hem d’esperar una mica més per veure què passa amb la situació sanitària al país».
A banda del tema dels touroperadors, el president de l’AEAT va constatar que la majoria de reserves confirmades actualment han estat efectuades pels caps de setmana, sobretot, per part de persones que viuen en països de proximitat com Espanya i França: «Aquests sí que estan fent reserves sense problemes, però el que és més significatiu, que són les setmanes senceres, està molt fluix». Igualment, va considerar com a dada positiva el fet que, de totes les reserves pels caps de setmana en qüestió, no hi ha hagut anul·lacions, i ho va relacionar amb què «fem reserves molt flexibles. Perquè la gent s’animi a reservar estem donant fins a 15 dies de marge abans del primer dia de reserva per poder cancel·lar».
Per aquest motiu, Ruiz va apuntar que «a la vista no tenim previst la pèrdua d’allotjaments. Sí que pot ser que alguns es plantegin no obrir i que s’arribi a pensar de vendre establiments o de tancar-los. Tot això depèn de com avanci la pandèmia al país. Però de moment sembla que no farà falta emprendre mesures d’aquest tipus». Així, va explicar que si es constata una caiguda «molt important» d’ocupació, «potser no és rentable obrir pel tema que els costos del personal es mengin tot el benefici». Igualment, va concretar que el sector no té previst recuperar el que es va perdre durant els mesos de confinament: «El que va passar el març i l’abril és irrecuperable. Aquest serà un hivern dur encara que la pandèmia millori, el que va passar durant els mesos de març, abril i maig ja està obviat i posat a un calaix. És irrecuperable».
Previsió d’ocupació
La previsió d’ocupació davant la imminent temporada d’hivern, que començarà, aproximadament, d’aquí a un mes i mig, és d’entre un 50% i un 70% menys que les de les mateixes dates l’any passat: «La previsió de cara a la temporada d’hivern ens és molt difícil de plantejar perquè realment no tenim ni idea del que pot passar, però els números canten per si sols i actualment estem entre un 50% i un 70% per sota de les reserves a diferència de l’any passat durant les mateixes dates i són molt significatius. Són unes dades dures i preocupants». Així, va constatar que «quan vaig fer els pressupostos per aquest hivern i vaig fer un simulacre de vendes normal en comparació amb el que podria ser aquest any, sortia que hi hauria entre un 30% i un 50% menys d’ocupació. És a dir, més o menys ja ens podíem esperar una davallada important».
Protocols per a les pistes
Àlex Ruiz també va explicar que en referència a les reunions que han mantingut amb el Govern, les pistes d’esquí sota el paraigua d’Ski Andorra, i altres associacions del sector dels allotjaments turístics com la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) i Autèntics Hotels (AHA) per a la definició de protocols comuns de cara a la temporada turística d’hivern, «actualment estem esperant que ens contactin les pistes des d’Ski Andorra. Per començar a avançar hem fet una primera reunió pel tema dels protocols a seguir pistes. La pròxima reunió servirà per poder donar informació referent al tema en qüestió als clients que ens demanen.