La construcció i el sector financer han seguit tendències oposades en la creació de llocs de treball en els últims anys. Les dades que va fer públiques el Departament d’Estadística del mes de desembre del 2019 destaquen l’augment remarcable de treballadors i treballadores als sectors de la construcció, així com en les activitats immobiliàries i serveis empresarials i del comerç a l’engròs i intermediaris del comerç durant l’any passat.
A l’espera de veure quines són les repercussions per l’alerta del coronavirus, que ha obligat a aturar durant almenys vuit dies els treballs, el sector del totxo havia revifat en els últims anys després del problemes per la crisi econòmica del 2008. De fet, en aquesta àrea es va passar de tenir 5.000 treballadors al 2008 a fregar els 2.500 a l’any 2015. Des d’aleshores, però, les constructores han anat donant símptomes de recuperació fins a arribar a tenir 3.442 contractats a finals del 2019, un 8,4% més respecte als 3.174 que hi havia només un any abans.
Pel que fa a la massa salarial del sector a finals del 2019 també va créixer i es va situar als 8,4 milions d’euros, un 15,3% més respecte als 7,3 milions de finals del 2018. A tot això, cal destacar que a nivell estatal, l’evolució de la massa salarial si se sumen tots els sectors és positiva perquè representava un creixement del 3,5% respecte el 2018 amb, 113,4 milions d’euros.
En canvi, el nombre d’assalariats del sector financer va disminuir considerablement durant el 2019 en comparació amb les dades de l’any anterior. Aquesta, però, és una tendència que s’arrossega en els últims anys i que en part, segons els experts, va relacionada amb un increment de la digitalització del sector i del fet que també molts tràmits es facin a través d’Internet, ja sigui des de casa com des de les aplicacions mòbils. És una evolució que té lloc al Principat i a la resta de països a causa de la major irrupció de les noves tecnologies. En aquest sentit, el nombre d’assalariats va créixer fins als 2.000 durant l’any 2015 i a partir d’aleshores l’evolució ha anat a la baixa de manera constant. En dades, la disminució d’assalariats del sector financer es tradueix en una variació negativa del 12% en gairebé un lustre i la xifra el passat mes de desembre es va quedar en de 1.754 empleats.
El sector financer és també una de les àrees que presenta una variació negativa més important pel que es refereix a la massa salarial. En concret, la xifra el passat mes de desembre es va situar als 7,9 milions d’euros, una dada inferior respecte als 9,5 milions que es registrava exactament un any abans.
MÉS PERSONAL DOMÈSTIC
De les dades que ofereix el Departament d’Estadística, també se’n desprèn que va decréixer el nombre de treballadors i treballadores dels sectors de l’educació i de personal domèstic. En educació, hi va haver una variació de 3 treballadors menys entre el 2018 i el 2019, cosa que va suposar una disminució del 0,5%. Per una altra banda, les llars que ocupen personal domèstic van perdre 16 treballadors durant el 2019. Així, el sector en qüestió va perdre, en proporció, un 1,4% d’assalariats. Pel que fa a les dades mensuals ajustades dels assalariats del sector en qüestió, durant l’últim semestre del 2019, la tendència va ser a la baixa.
En general, la mitjana d’assalariats sumant tots els sectors, d’acord amb les dades preses al llarg de l’any 2019, va ser de 39.655 persones, un 2,1% més respecte a les dades de l’any 2018. Pel que fa a la variació mensual de la massa salarial ajustada estacionalment, va presentar una lleugera tendència a la baixa, tot i que positiva en el darrer mes de l’exercici passat, situant-se en un increment del 0,3%.
SALARI MITJÀ
Finalment, pel que fa al salari mitjà, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) determina que per al mes de desembre del 2019 va ser de 2.620 euros, és a dir, un 0,8% més respecte al mateix mes de l’any anterior. En aquesta línia, els sectors que presenten variacions positives remarcables durant el 2019 són el d’ltres activitats socials i serveis personals, amb un 3,2%, Indústries manufactureres i Hoteleria ambdós, amb un 2,7%, i Comerç al detall, llevat de vehicles de motor i Producció i distribució d’energia elèctrica, gas i aigua ambdós amb un 2,6%. A banda de liderar la variació negativa pel que fa als assalariats del sector, el sistema financer també lidera la disminució del salari dels treballadors. Comparant les dades del 2018 i les del 2019, el salari mitjà per mes va passar de ser de 5.017,60 euros a ser de 4.705,19 euros, una diferència que suposa una variació negativa del 6,2%. L’agricultura, la ramaderia, la caça i la silvicultura també presenten una variació negativa pel que fa a la massa salarial comparant les xifres del 2018 i les del 2019. El sector va perdre 838 euros; un 0,3% menys. De la mateixa manera, el sector de les llars que ocupen personal domèstic va tenir una pèrdua de 3.219 euros; és a dir, d’un 0,2%.