Search
Close this search box.

Col·lapse a la Seu

La demanda de pisos de lloguer desborda les immobiliàries de la ciutat per manca d’oferta

La situació actual pel que fa al mercat de l’habitatge a la Seu d’Urgell és «desesperant», ja que es troba en un estat en què les immobiliàries no poden afrontar la demanda de lloguer, perquè l’oferta no és suficient per donar residència a tots els interessats. 

Una de les causes d’aquesta situació l’ha provocat la pujada del preu per metre quadrat a Andorra, que va créixer en un 15% el tercer trimestre del 2021, segons va informar el Departament d’Estadística del Govern. La conseqüència de l’encariment ha comportat que molts residents del país estiguin buscant alternatives més assequibles d’habitatge a Catalunya. Aquest efecte de baixada afecta als pobles de l’Alt Urgell, que no poden fer front a tota la demanda desbordada d’habitatge que estan tenint i a la pujada de preus de la zona.

Entre les zones de preferència que busquen els residents andorrans es troba la Seu d’Urgell, on s’està veient com una multitud de persones està buscant habitatge al territori. El principal problema és que no hi ha obra nova i no s’estan renovant els habitatges en una comarca que ha crescut considerablement en demografia durant els últims anys. 

La Lourdes, agent immobiliària de Finques Planes, exposa la situació que s’està vivint a la Seu amb els lloguers.«Per cada pis que es queda lliure hi ha 20 o 30 persones que el sol·liciten», així que no poden fer front a tota la demanda que es requereix. Des de Finques Estañol, el responsable Èric Obiols assegura que «hi ha més oferta que altres anys, però la demanda és difícil d’assolir».

La dificultat en l’oferta està veient-se reflectit també en el preu, segons Obiols: «El preu del lloguer ha pujat durant l’últim any fins a un 20%», assegura. La responsable de la immobiliària Finques i Cases, per la seva banda, comenta el preu en què oscil·len els lloguers. «Depèn del pis, però els que tenen una habitació es troben entre 400-450 euros, i els de dos habitacions entre 450-500», preus més econòmics que els actuals a Andorra, que no baixen dels 1.000 euros.

La situació és tan alarmant que la Lourdes comenta la precarietat que estan vivint alguns dels treballadors que ha prestat servei. «Gent que treballa a les pistes d’esquí i a la construcció rebutgen feines perquè no tenen on viure». A més, afegeix que la realitat de la demanda està desbordada. Obiols apunta que «nosaltres lloguem una mitjana de 20 pisos al mes, la gent entra i surt, però no hi ha obra nova». 

Ha arribat un punt que algunes famílies estan plantejant-se buscar habitatge a altres pobles de la vora de la Seu, com Alàs o Arfa, però es troben amb la mateixa problemàtica, no hi ha edificis en aquestes poblacions, ja que són zones on la majoria són cases unifamiliars. La situació és problemàtica i ja hi ha gent que està entrant a viure a pisos en condicions dubtoses.

 La manca d’habitatge està afectant més que la pujada dels preus des de l’agost, i amb l’arribada de la temporada d’esquí, hi ha hagut més demanda per una oferta mínima que han fet que s’incrementés el preu dels lloguers que quedaven lliures.

Carme Llorenç, propietària de la immobiliària Finques Carme, apunta la preocupant situació de la Seu, on la demanda els desborda i molts residents d’Andorra que buquen alternatives més assequibles d’habitatge, troben una realitat totalment diferent de la què s’esperaven.

Tenen la idea preconcebuda que els pisos de lloguer són assequibles, però és un poble on l’habitatge s’ha encarit de manera exponencial i molts arrendadors posen traves per llogar els pisos. Segons Llorenç,«estan demanant més documents i certificats que mai, la demanda és tan gran, que es tria l’inquilí per la mínima diferència». Per això, «em sento inútil, la situació em supera, no puc ajudar a la gent a trobar pis perquè no hi ha oferta». Després de 40 anys treballant a la immobiliària s’està plantejant baixar la persiana per la situació «insostenible» en què es troba la capital de l’Alt Urgell. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Ordino
Conseller de la minoria d’Ordino
Cònsol major de Canillo
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu