L’Agència Tributària que el Govern vol crear de la mà dels comuns no comptarà amb l’adhesió de Canillo i la Massana. A més, Andorra la Vella està dubtant si continua amb l’autogestió o no i ha demanat fins avui per donar el seu veredicte. Així, doncs, seran quatre o cinc, i no set, les parròquies integrades a la futura Agència Tributària Única, i no Nacional, perquè segons va aclarir Consol Naudi a aquest rotatiu, «la llei de base diu que ha de ser previ acord amb els comuns que així ho vulguin. No és necessari que siguin les set», va deixar clar la secretària d’Estat de Relacions Institucionals. De fet, les dues corporacions locals que es desmarquen de la futura Agència van fer saber la seva decisió al Govern fa uns nou mesos. Res de nou per a l’Executiu, tot i que és ara quan surt a la llum pública que, al contrari del que semblava, l’adhesió és voluntària.
David Baró va explicar que la decisió de la Massana és purament «econòmica i de servei». El comú que presideix fa cinc anys ha invertit en tecnologia per suplir els recursos humans. Tan sols tenen una persona que es dedica a la gestió dels impostos, «i més coses», que fa impossible que la Massana pugui aportar personal a l’Agència Tributària. Perquè aquesta és la intenció a curt termini: que estigui formada per representants dels comuns i poc més. Baró sosté, per tant, que entre passar a formar part de l’Agència a l’autogestió hi ha un diferencial d’entre 60.000 i 80.000 euros. «No ens compensa. Ens suposa un sobrecost molt alt i aquest canvi es fa precisament amb l’objectiu «d’optimitzar la despesa», apunta el cònsol. A d’altres comuns els hi surt rendible. A la Massana, no. Un fil que quedava penjat és el dels deutes, però ja està tot telematitzat i gràcies a un conveni amb els bancs, els comuns poden embargar comptes. Així que mancomunar per sortir perdent suposaria crear l’Agència amb un efecte contrari al pretès.
Pitjor servei al ciutadà / D’altra banda, per a la Massana també suposaria empitjorar el servei al ciutadà. Ara mateix, per a qualsevol dubte o problema és tan fàcil com anar al comú perquè t’ho solucionin. Amb la futura Agència Tributària Única, els ciutadans dels comuns adherits no podran fer gestions a través de les seves corporacions locals, sinó a través del nou ens i, sobretot, si són de parròquies altes, el nou servei no facilitaria les coses.
Tampoc li surten els números a Canillo amb la futura agència, ja que ha canviat el sistema informàtic fa no gaire i li és més rendible mantenir l’autogestió.
En el cas d’Andorra la Vella, sembla que han tret la calculadora no fa gaire, perquè no tenen clar quina opció els hi surt més rendible. Ahir, Conxita Marsol no sabia què fer. Avui li comunicarà la seva resposta al Govern.
Nova data d’obertura: el 2020 / Naudi va assegurar ahir que no hi ha cap problema amb aquells comuns que mantingui l’autogestió dels impostos: «S’ha de respectar qualsevol decisió», va apuntar. Amb tot, tot aquell que no s’hi sumi, en principi podria afegir-se a l’Agència quan vulgui i, de fet, fins i tot abans que es posi en funcionament. Perquè les dates per a l’obertura fluctuen tant com la borsa i ahir, Baró i Mortés van predir en la compareixença posterior a la reunió de cònsols que ja hi ha una nova data: «Al 2020». De coses per fer en falten unes quantes: des d’aprovar la llei de competències a signar la col·laboració amb els comuns i començar llavors a treballar en la llei de finances comunals i homogeneïtzar tots els procediments.
Cada comú buscarà pisos buits a la seva parròquia
No és molt habitual que el cap de Govern es presenti a les reunions de cònsols. Ahir va ser un d’aquells dies excepcionals. Toni Martí es va presentar a la corporació local ordinenca amb la preocupació que arrossega pel tema dels pisos de lloguer. No n’hi ha prou, ara s’apropa l’hivern i l’arribada dels temporers i la situació s’agreujarà encara més.
Martí, per tant, ha demanat a cada comú que determini el número de pisos buits que hi ha a la seva parròquia per conèixer la xifra exacta –«la que parla de 3.000 o 4.000 no té cap fonament», va detallar Baró– i, a partir de llavors, poder prendre accions per eliminar el problema dels immobles de lloguer. No és una tasca difícil, ja que hi ha prou amb comprovar factures habituals com poden ser la de l’aigua o la llum per saber si un immoble està o no habitat.
El Govern també temptejarà entitats parapúbliques i d’altres com FEDA, AGIA, les mútues o els bancs. «La setmana que ve hi haurà una nova reunió per marcar una metodologia amb xifres», va avançar ahir el cònsol d’Ordino, Àngel Mortés.
Sembla que la idea és oferir incentius perquè pugi el número de pisos a llogar, tot i que actualment ja hi ha alguna acció com ara les bonificacions per l’impost de construccions o els plans renova. En això també podran col·laborar els comuns, ja que el Govern vol que a la comissió de l’habitatge hi hagi un representant de les set parròquies.