Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Avís de possibles lloguers il·legals en temporades d’esquí

AGIA alerta, a més, dels problemes que pateixen els veïns

A poques setmanes d’acabar la temporada d’esquí, AGIA dóna un avís contra els apartaments il·legals. En diverses ocasions, els pisos del Principat, sobretot aquells que estan propers a les parròquies altes o contigus a les principals zones esquiables, són reallotjats pels propis inquilins sense que el propietari o llogater del pis se n’assabenti. Durant aquestes dates, els preus dels habitatges es solen disparar i d’aquesta manera els més espavilats s’aprofiten de la situació rellogant la casa on viuen. L’AGIA comenta que té coneixement d’uns deu casos d’aquests lloguers il·legals, tot i que, segurament, n’hi hagi bastants més. 
 
Aquests fets però, no són els únics que intervenen en el sector immobiliari, durant l’època d’esquí, també es fan lloguers legals i totalment transparents, aquests però, no impedeixen que els veïns i veïnes es queixin al·legant que molts d’aquests pisos llogats per temporada, en un principi no estaven destinats a aquest ús, de manera que durant l’estada dels turistes que venen en busca de distracció i esport, i un cop finalitzada, els veïns es troben amb desperfectes en els replans dels edificis o amb sorolls molestos que interfereixen en el seu dia a dia. Es creen així problemes i enrenous a les comunitats de propietaris on es troben aquests habitatges concrets. Aquests lloguers específics, a més, suposen grans pèrdues a les immobiliàries i gestories, que al llogar els apartaments tan sols per la temporada, perden clients més potents i estables. 
 
AGIA comenta que reben moltes queixes de «veïns que han d’aguantar any rere any els desperfectes i molèsties d’alguns turistes que venen a passar un cap de setmana o més dies». Els veïns d’alguns d’aquest edificis destaquen que els turistes «apareixen amb els esquís i deixen les escales o els ascensors de la comunitat fets una verdadera pena, amb cops, ratllades i malmeses». A més es queixen de brutícia i soroll a l’escala.
Malgrat aquests problemes, ALGIA explica que ara per ara, no hi ha una via legal per la qual fer front directe a aquestes dificultats. Doncs tot i que és possible fer una reunió de veïns per acordar temes com el pagament de les despeses provocades pels turistes, exposant als propietaris del pis en qüestió com a responsables i únics pagadors, aquest pot impugnar la decisió, de manera que en resulti totalment lliure.
 
Plans i legislacions // Durant aquest 2015 es va aprovar el Pla Renova, un programa d’ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, així com de l’eficiència energètica i l’és d’energies renovables. 
El pla va comptar amb una dotació d’un milió d’euros en subvencions directes i dóna continuïtat al programa de préstecs preferents que va ser qualificat d’interès nacional i social pel període 2014-2018. El programa es dirigeix a més a tot tipus d’edificis –independendenment del seu ús– que es millorin en els àmbits de seguretat industrial, accessibilitat, sostenibilitat, eficiència i estalvi energètics i les energies renovables. 
Les línies centrals del pla, i que fins ara s’estan seguint, són la millora de l’accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, la millora de la seguretat industrial de les instal·lacions existents, l’ampliació de la sostenibilitat amb actuacions relacionades amb aspectes com les conduccions de llum o la separació de residus, l’augment de l’eficiència energètica en edificis existents en façanes, teulades o finestres, la instal·lació de sistemes d’energia renovable, tant en edificis existents com de la nova construcció i l’embelliment de les façanes, dels patis interiors i de les cobertes dels edificis existents.
 
A més, el passat 18 de desembre, es va aprovar també la llei 47/2014 d’arbitratge del Principat d’Andorra. Amb aquesta, es permet que als estatuts de les societats mercantils o de les comunitats de copropietaris s’incloguin convenis per resoldre les controvèrsies mitjançant un tercer que actuï com a àrbitre. D’aquesta manera, entitats gestores com l’AGIA poden intercedir en més mesures legals vers a certs problemes, com enfrontaments entre gestories de finques o intruismes.
Des del món del comerç, incloent el sector d’immobles, s’ha estat reclamant des de fa temps una llei que reguli l’arbitratge com a mecanisme de resolució ràpida de conflictes entre empreses, la dinàmica de les quals no es pot permetre suportar la durada que es pot produir davant els òrgans judicials, com és el cas de l’AGIA, que en certes ocasions havia de tractar els temes problemàtics a través de la Batllia, fet que entorpia i alentia molt el procediment. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu