El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Sarabia, confessa que és una bona notícia que el Govern cobreixi totalment el trasllat de les persones que necessiten rebre tractaments mèdics fora del país, en la seva majoria radioteràpia, i també l’estada dels acompanyants si els pacients es queden ingressats, però «espero que siguin mesures transitòries fins al moment de poder disposar de radioteràpia al país». Sarabia fa aquestes valoracions l’endemà que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, informés que el Consell de Ministres ha aprovat un seguit de canvis, entre els quals un augment d’uns 10 euros de les dietes d’alimentació i un servei de taxi diari individual.
Sarabia apunta que la demanda d’aplicar la radioteràpia al Principat és una de les primeres peticions d’Assandca, de manera que fa sis anys que lluiten per avançar en aquesta qüestió. El president de l’associació explica que l’anterior cap de Govern, Antoni Martí, l’anterior ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, i el ministre territorial del moment, Jordi Torres, van impulsar un concurs per escollir el tipus d’edifici per poder realitzar la tècnica (es van presentar cinc opcions i es va escollir una just un any enrere). També es va buscar una ubicació per fer el centre, que correspondria a l’aparcament del costat de l’hospital, i es va donar una dotació de 300.000 euros perquè el projecte no es quedés parat si es tirava endavant.
Josep Sarabia, president d’Assandca: «Ens hem plantejat fer una recollida de signatures per demostrar que és una demanda social important»
En aquell moment, «ens pensàvem que la iniciativa seria una realitat i, a més, DA es van comprometre a fer l’edifici en el seu programari electoral. La sorpresa ha vingut amb un ministre de Salut nou que diu que s’ha de tornar a estudiar tot», apunta Sarabia, confessant que «ens trobem una mica decebuts perquè ara el projecte està aturat». El mateix planteja alguns dels requisits per crear el centre. Per una banda, comenta que el llindar mínim per obtenir la màquina necessària per al tractament és de 300 nous casos de càncer a l’any. «L’altre dia va sortir publicat al Bondia que cada any hi ha 200 nous pacients oncològics a Andorra. Per tant, si ampliem una mica el focus i incloem l’Alt Urgell, la Cerdanya i l’Arieja, les 300 persones noves necessàries segur que les tenim sense cap problema». Per altra banda, i segons va pronosticar l’anterior Executiu, com a mínim són dos anys per tirar endavant l’edifici.
Punts dèbils actuals
Sarabia comparteix el cas d’un membre de l’associació que ha tingut càncer de testicles i que fins fa un mes li aplicaven radioteràpia. «Com que s’irradia tota la zona inferior, el malalt gairebé no podia asseure’s i el viatge era un patiment constant, a més de les nàusees», apunta el president. El mateix ressalta que a partir de gener també «haurem de veure el tractament dels taxistes amb els pacients, ja que han de tenir en compte que estan transportant gent malalta». Per altra banda, Sarabia accentua que faria falta una llei d’acompanyament.
El president apunta que s’han realitzat tres reunions amb Benazet i «no ens ha dit que hagi tirat enrere el projecte anterior, sinó que està estudiant la viabilitat i la posada en marxa de l’edifici». En una trobada de fa un mes, «ens va dir que potser habilitarien immediatament un equip de radioteràpia interoperatòria que s’aplica durant l’operació quirúrgica, sobretot en casos de càncer de mama». El proper objectiu és «parlar amb el ministre el desembre o com a màxim el gener perquè el Govern faci oficial la seva postura: afirmar si tiraran o no endavant el centre de radioteràpia. Si la resposta és negativa, ens hem plantejat fer una recollida de signatures per demostrar que és una demanda social important», remarca Sarabia.