Search
Close this search box.
Lídia López

Apapma creu que Andorra pot fer una «política valenta» de reciclatge

Iriarte lamenta que l’eliminació del plàstic d’un sol ús «arriba tard»

Apapma creu que Andorra, per les característiques que té, podria implementar una «política valenta» pel que fa a la gestió dels residus. En aquest sentit, el president de l’entitat ecologista, Carles Iriarte, va apuntar que «fem tard» de cara a l’eliminació del plàstic d’un sol ús que va anunciar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, fa unes setmanes en el marc de la roda de premsa de balanç de la gestió dels residus l’any 2020.

«Des de la Comissió del Pla Nacional de Residus fa anys que demanem l’eliminació dels plàstics d’un sol ús. Sempre hem cregut que, per les dimensions i per la població que som, podríem ser capdavanters en molts aspectes i el reciclatge en seria un. Però, malauradament, el nostre Govern mai ha tingut ni les intencions ni la voluntat per fer-ho. Sempre anem al mateix ritme que la resta de països europeus, o fins i tot per darrere», va declarar el president d’Apapma, a la vegada que va recordar que aquesta prohibició es produirà perquè es tracta de «normativa europea, que en prohibirà l’ús», dificultant l’arribada d’aquests productes als comerços locals, i pel fet que «no farem a Andorra allò que als veïns no els hi agrada, perquè quedarem malament». «Val més tard que mai, llàstima que hem arribat tan tard», va lamentar Iriarte.

En concret, Calvó va exposar que  es vol «donar un pes molt gran a la prevenció de residus» i ser «molt més ambiciosos» que els objectius establerts per la Unió Europea, que marquen que el 2035 s’han de reciclar el 65% dels residus. Així, se suprimirien primerament certs productes de plàstic que tenen alternativa, com ara els bastonets de les orelles o els plats i coberts de plàstic. A més, la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, també va indicar que l’impacte del reglament sobre les bosses de plàstic que es va aprovar el 2017 havia comportat una reducció del 87% d’aquestes i un estalvi d’1,7 milions d’unitats.

Per tot plegat, el president de l’entitat va recordar que, també dins de la comissió, «ja fa temps que demanem la reducció dels embalatges i fer una política valenta al respecte, ja sigui en l’àmbit d’importacions a Duanes o inclús d’augment de taxes, per reduir tot el que és plàstic i paper», insistint que a Europa en general, «tenim un greu problema pel que fa a la gestió de paper i plàstics a escala de reciclatge». 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu