El treball de recerca que està efectuant el col·lectiu de sindicats del Principat està rebent una alta participació en què destaca sobretot el nombre d’andorrans que hi participen, amb 869 votacions, de les quals són favorables 835 a atorgar el dret a vot als residents. En total, però, la xifra de participació ciutadana arriba a les 2.007 persones en els gairebé dos mesos que està oberta la taula en la porta d’entrada de l’edifici de la CASS .
Dels 2.007 ciutadans que han exercit el vot en aquesta consulta que van engegar els sindicats al mes de juliol, 1.960 han donat el seu vistiplau a que els residents puguin votar en les eleccions comunals, mentre que 25 han dit que no i altres 22 vots han estat nuls perquè els hi mancava alguna dada per identificar el votant.
Per nacionalitats, els que més han votat han estat els ciutadans andorrans, amb 869 vots, dels quals a favor n’hi ha hagut 835 i en contra 21, amb 13 nuls. Els espanyols, per la seva part, han estat els segons que més han exercit la seva opció de vot en aquesta consulta, en concret 647 persones, de les quals 635 han estat a favor i 3 en contra, amb 8 han esdevingut vot nul. Per altra part, de portuguesos n’han sigut 276 votacions, amb un 100% d’acord pel vot resident, mentre que entre els francesos només han votat 61, amb només un vot en contra.
1.002 volen el vot als cinc anys / Pel que fa a la quantitat d’anys de residència en què es demana especificar a partir dels quals es podria votar a les comunals, 1.002 persones han establert els cinc anys, mentre que 493 deu anys. Després, 166 ho han demanat per a l’any de residència, 93 per als tres anys, 84 per als dos anys i 67 per als quatre anys, i 9 als quinze i als vint anys, respectivament. Així, n’hi ha hagut 76 persones que han demanat el dret a votar abans de complir ni tan sols un any a Andorra.
Balanç positiu / «Al principi ens vam llançar una mica a la piscina perquè no sabíem com aniria, però ens ha sobtat gratament la resposta que estem tenint», va manifestar ahir Cristian Asensio, president del Sitca (Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella). «En menys de dos mesos hem obtingut més de dues mil votacions i és molt positiu», va afirmar, «perquè ens havíem plantejat un termini d’uns 10 o 12 mesos per arribar a les 15.000 persones i ja és això el ritme que estem portant fins aquest moment».
Demanen al Comú ser-hi més temps / Asensio va informar ahir que el col·lectiu de sindicats havia adreçat una carta al Comú d’Andorra la Vella per demanar que se’ls permetés ser-hi durant més temps tant en l’indret on són ara (enfront de la CASS), com habilitar un nou espai al passatge Biscairet de la capital, per tal de poder establir una altra taula que, en aquest cas, només seria a les tardes, complementant així a la dels matins, que és a la CASS.
Igualment, també s’enviarà una carta al comú d’Encamp per demanar poder situar-se al mercat que s’hi instal·la al poble els dissabtes al matí. El problema, en tot cas, «és muntar equips», això és tenir personal dels sindicats per ser-hi.
La doble nacionalitat / En la petita enquesta que s’ha d’emplenar hi ha un apartat per a observacions que el ciutadà pot fer, i els sindicats han constatat després del recull i anàlisi de les respostes que hi ha «moltes peticions», segons va afirmar ahir Cristian Asensio, que demanen que es faci el possible per gaudir de dues nacionalitats. Així mateix, altres de les demandes és «baixar els anys per obtenir la nacionalitat», mentre que per part d’alguns andorrans que accepten el dret a vot dels residents, arriba la petició que es tingui en compte per això que «parlin la nostra llengua» i que coneguin el país.
Molts països en la consulta / Entre les diferents nacionalitats que s’han trobat en el recull de dades dels dos mesos en què està en vigor la consulta s’han trobat persones de països com Hondures, Bulgària, Estats Units, Gran Bretanya, Romania, República Txeca, Bolívia, Rússia, Suècia, Argentina, Algèria, Equador, Filipines o de Cuba.