Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Suñé demana un «pacte social» per lluitar contra les crisis actuals

El PS es mostra disposat a col·laborar, tot i que la majoria ja avança que l’acord «no serà unànime»

La síndica admet un «desprestigi de la política» i titlla de «problema» la baixa participació ciutadana

«Digues-li pacte social, digues-li el nom que vulguis», però «hem de trobar les vies que ens permetin sortir de la situació actual», marcada especialment per la inflació de preus i les crisis energètica i climàtica. Així de contundent es va mostrar ahir la síndica general, Roser Suñé, que en el seu discurs amb motiu de la Diada de Meritxell va apel·lar tots els grups parlamentaris a «sumar capacitats», ja que «és evident» que les accions emprades fins ara en matèries tan sensibles com l’habitatge «no han acabat de donar el fruit que esperàvem». Un discurs compartit pel líder socialdemòcrata, Pere López, que tot i assegurar que «el concepte d’un nou pacte social ens agrada» i ser «una oposició col·laboradora que vol asseure’s amb el Govern per arribar a acords», «som conscients que aquesta no és la manera de treballar de Xavier Espot». En aquest sentit, va considerar «inconcebible» que dilluns que ve se celebri el debat d’orientació política «sense que el cap de Govern hagi convocat una reunió prèvia amb els grups polítics, els sindicats i altres agents socials». «Suposo que el cap de Govern té la fórmula màgica», va ironitzar López.

Des de Terceravia, el seu president, Josep Pintat, va reclamar «tocar de peus a terra» i va trobar l’origen de tot plegat en la fiscalitat. «Hem d’assentar una resiliència que faci front a una autèntica política fiscal i econòmica que ens condueixi cap a un bé millor. A partir d’aquí, podrem parlar de moltes coses més», va asseverar Pintat, tot acusant l’Executiu de no tenir un «bon control econòmic del país». 

Quant a la majoria, el president del Grup Parlamentari Independent, Ferran Costa, va reconèixer que «hem de treballar» en el pacte social i va demanar obrir mires «més enllà de les nostres fronteres». «Cada vegada més, els polítics ens adonem que els temes transnacionals prenen més relleu; hem de tenir aquesta consciència i intentar arribar a consensos», va apuntar l’exliberal. Tot i això, va demanar posar un matís en l’opinió de la síndica que creu que «les accions empreses fins ara no han donat els seus fruits»: «Qualsevol mesura que es prengui és un passet endavant i és la suma de molts passets el que pot determinar petits o grans canvis. No pot ser que de la nit al dia es facin plantejaments inassumibles per a la societat i el teixit econòmic». 

Per la seva banda, el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, va garantir el pacte social, si bé potser «no serà unànime». Segons va avançar, els grups de la majoria ja tenen solucions per posar damunt la taula sobre la pujada de preus del lloguer, la creació d’habitatge social i l’IPC. A més, va reconèixer que «ens preocupa molt la protecció al medi natural i la construcció desmesurada no encaminada a resoldre el problemàtica actual». 

Tornant al discurs de la síndica, Suñé també va admetre que hi ha un «desprestigi de la política» i va advocar a fer «una anàlisi més aprofundida sobre els models de participació ciutadana, una assignatura pendent». Així mateix, i de cara a les pròximes eleccions, va avisar que «si la participació electoral continua afeblint-se, haurem d’acceptar que tenim un problema» i va dipositar totes les esperances en la futura llei de transparència, que «ha d’ajudar a canviar percepcions sobre la gestió pública», sense simplificacions o acceleracions extremes de les xarxes.

Ni el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ni la consellera general no adscrita Carine Montaner van participar en les declaracions a la premsa. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu