Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Suñé apel·la a la unitat política i social per superar la crisi post-Covid

Els grups de la majoria aproven el discurs de la síndica i el PS retreu al Govern manca de diàleg

La síndica general, Roser Suñé, va emplaçar en el seu discurs del Dia de Meritxell a autoritats i ciutadans a unir esforços «pel bé comú». Suñé, que va qualificar l’inici del nou curs d’«atípic» a causa d’una «pandèmia que ha alterat profundament les nostres vides», va demanar responsabilitat «individual i col·lectiva» i no «desentendre’s de les causes que, sobretot, ens afecten com a país». En aquest sentit, va destacar que «el sentiment patriòtic» que va demostrar la població al principi de la crisi sanitària –«pels volts del Dia de la Constitució»– s’ha de mantenir i transformar-se en «un compromís real, valent i generós». «Aquest discurs és una crida que correspon al període que estem vivint. El comportament de tothom ha estat modèlic, i així ha de seguir perquè la malaltia no ha marxat i ens continua obligant a prendre mesures extraordinàries», va assenyalar la síndica en declaracions posteriors. 

Així mateix, Suñé va apel·lar a un «diàleg constant» entre les diferents formacions polítiques per tal d’assolir les «mesures més escaients per a servir a la població»: «Som en el Temple del Diàleg [el Consell General]; hem d’escoltar i parlar amb opinions serenes i reflexionades per oferir el millor servei», va afirmar. En relació al nou curs polític, la síndica general va avançar que «tot anirà en funció de com evolucioni la Covid-19», però que les prioritats parlamentàries se centraran en la modificació dels pressupostos i l’adhesió d’Andorra a l’FMI, però «sempre segons vagi la pandèmia», va insistir Suñé. 

El discurs de la síndica va ser «compartit íntegrament» pel cap de Govern, Xavier Espot, que va recordar que «els nostres valors de solidaritat, empatia i cohesió» no s’han de fer valdre «només en dies assenyalats, sinó cada dia». Pel cap de Govern, el repte més important és el retorn a les aules que tot just s’inicia avui, però es va mostrar convençut que «el superarem amb bona nota». Així mateix, i malgrat «les tristeses que ens ha deixat la crisi sanitària, com les defuncions», «la vida continua», i el primer pas serà superar el debat d’orientació política que se celebrarà pròximament al Consell General. Per aquest motiu, des de l’Executiu s’ha ideat l’Horitzó 23 (H23) amb la voluntat de crear mesures de xoc contra noves crisis sanitàries, econòmiques i socials.

 

Nous programes

En la mateixa línia, els presidents dels grups de la majoria van aprovar el discurs de la síndica. Així, el demòcrata Carles Enseñat va reconèixer que «som molt conscients que hi haurà retallades en els pressupostos» però que amb la unió del Consell General, el Govern i els comuns «crearem un fil conductor més enllà de les polítiques quotidianes per decidir l’Andorra que volem per a les futures generacions». D’aquesta manera, seran els consellers els que hauran de valorar si volen trobar «punts d’entesa o de confrontació» en l’elaboració del nou pla d’acció del Govern. 

Quant als liberals, Ferran Costa va admetre que són «moments difícils» i que «per sortir endavant es requereix la unitat de tots». Com Enseñat, va reiterar que l’elaboració de l’H23 ha suposat la reconfiguració de l’agenda política i la reformulació dels programes electorals que han passat a tenir com a prioritat els estralls que ha deixat el coronavirus. Carles Naudi, per la seva banda, va afirmar que Suñé va estar «a l’alçada de la situació» i que la remodelació del programa electoral de Ciutadans Compromesos en l’H23 és fruit de «molts mesos de treball» per continuar «al servei de les persones». 

 Pel que fa a l’oposició, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), Pere López, va ser el més escèptic amb la gestió del Govern i si bé va considerar «encertat» el discurs de la síndica, va demanar fer «autocrítica» i reconèixer que «ha faltat diàleg». Un punt que Enseñat va retreure a López, tot assegurant que durant els mesos més crítics de la crisi sanitària «teníem reunions cada dia amb l’oposició per explicar-los els canvis legislatius que prendria el Govern». Amb tot, va admetre que «potser no hi ha hagut una taula de debat, però la situació era tan canviant que només podíem informar del dia a dia». Sigui com sigui, López va apostar ara per donar suport als joves, «el col·lectiu més afectat», que «a les seves mancances habituals han d’afegir la crisi econòmica». «És cert que no han patit tant les conseqüències sanitàries, però necessiten una orientació formativa i nous nínxols d’ocupació per seguir endavant», va considerar el socialdemòcrata. A més, va prometre una oposició «constructiva» i, de cara al debat d’orientació política, «no voldrem anar només en contra del Govern».

Finalment, el president de Terceravia, Josep Pintat, va celebrar el discurs de Suñé i va creure que les pròximes mesures que es prenguin han de servir per «donar tranquil·litat a la societat i al teixit productiu del país». Per fer-ho, segons Pintat, és imprescindible «una lluita conjunta i no de picabaralles» i «enviar un missatge nítid de quins són els nostres objectius i les línies a seguir». 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu