Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Raimon Serrahima : “Per ser bon empresari, cal portar la comptabilitat”

MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Interactuant Raimon Serrahima, en finalitzar la seva conferència, aquest divendres a la capital. Foto: TONY LARA

Convidat per la secretaria d’Estat per a la Reforma de l’Administració i la Promoció de la Societat del Coneixement, el consultor empresarial Raimon Serrahima va exposar davant una cambra més plena que mai, en el marc del 26è esmorzar d’innovació, perquè portar la comptabilitat és necessari. Entre altres coses, Serrahima valora les millors perspectives que s’obren per a l’economia andorrana amb el nou marc comptable que ha estat recentment regulat.

–¿Per què portar la comptabilitat és una qüestió més de convicció que no pas d’obligació?

–L’obligació diria que és de retruc. La comptabilitat és necessària. Si no tenim una bona comptabilitat, no podem en cap cas ser uns bons empresaris i tenir un càlcul acurat del nostre rendiment i la nostra rendibilitat. Per tant, si fem una bona comptabilitat sabrem sempre on som i, si sabem on som, sabem cap a on podem anar.

–A Andorra sempre hi ha hagut reticències pel fet que els números d’una determinada empresa puguin ser coneguts per tercers, ateses les característiques d’un petit Estat. ¿Es pot superar aquest escull sense problemes?

–Sí. Sens dubte. Qui més qui me- nys ja sap el que fa la competència i tots fem estimacions del que fa aquesta competència. El fet de saber si tenen més marge o menys a cada article o a cada línia de producte no se sabrà mai a través dels comptes anuals. Els comptes anuals senzillament informen de la situació global de l’empresa, amb la qual cosa aquesta situació s’ha de superar sense problemes.

–La setmana passada va entrar en vigor l’articulat que marca l’obligació de la comptabilitat i ja s’ha concretat que per als comptes del 2010 caldrà la comparació amb els del 2009, tot i que no se sancionarà el retard en aquests últims. ¿Entra això dins la lògica comptable?

–Sí. El model proposat per la llei ja exposa que els comptes anuals incorporen les dades de l’exercici i també les de l’exercici anterior, amb la qual cosa amb els comptes del 2010 estem donant informació sobre els del 2009. Al final, si es decideix de dipositar el 2009 o el 2010 o només del 2010 en endavant, aquest ha estat més un tema polític, segons si es decideix que vindrà o no d’un any. L’important és crear ja l’hàbit i que tots tinguem la constància que cal redactar els comptes anualment.

–Entenc, doncs, que vostè no vol entrar en aquest tipus de qüestions que deixa per als polítics…

–Evidentment, no, i espero que ho entengui. El que que sí trobo molt interessant és aquest debat sobre si era o no sancionable el fet de presentar els comptes amb retard, un afer on després de sentir el debat al Consell General vaig entendre el tema com una cosa on l’obligació de comparar els comptes amb els de l’any anterior prenia més paper que el fet de les sancions. De fer política, els polítics en saben millor que jo.

–¿És la comptabilitat un element crucial per què l’Estat disposi de la informació necessària per tal de concretar el seu model impositiu?

–Exacte. L’Estat, òbviament, ha d’utilitzar aquesta informació dels comptes anuals per concretar la base imposable d’aquest nou impost de societats que començarà a funcionar en el futur. Andorra necessita tenir un model fiscal més o menys harmonitzat i, tampoc ens enganyem, les estimacions d’ingressos també es podrien fer. Per tant, és millor tenir una determinació acurada per determinar la base impunible que no anar a mòduls, cosa que pot fer molt mal en determinats moments per una estimació incorrecta. Així, és útil i molt important per a l’Estat, en definitiva, per conèixer el PIB.

–¿Però tenir aquestes dades és totalment indispensable per establir els percentatges?

–Aquí tornem a entrar en motius fiscals i polítics que, la veritat sigui dita, se m’escapen. Jo el que defensaria és la comptabilitat com a necessitat per a la gestió empresarial. L’empresa es gestiona molt millor amb una informació acurada. D’igual manera que volem saber exactament què necessiten els nostres clients i, per tant, demanem als nostres comercials que ens expliquin si els clients estan millor o pitjor, també necessitem saber si nosaltres mateixos estem millor o pitjor per donar un servei als nostres clients. I això és una necessitat per determinar on sóc i quina és la salut de la nostra empresa.

mrodriguez@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu