Coalició d’Independents (Cd’I) i Liberals d’Andorra (Ld’A) ja són socis, es converteixen el que per a alguns pot ser l’estranya parella de la política en una aliança comunal que, segons van assegurar ahir fonts de Cd’I, no tindrà conseqüències en l’escenari nacional.
El president liberal, Jordi Gallardo, i el cònsol d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, van explicar ahir en una roda de premsa conjunta els motius que han permès l’entesa entre dues formacions que ideològicament haurien de tenir poca cosa en comú.
Ambdós es van referir a obvietats, com que hi ha reptes engrescadors o que comparteixen la gestió que s’ha fet al Comú d’Andorra la Vella durant la gestió de Cd’I. Ambdós van declinar aprofundir en les possibles conseqüències d’aquesta aliança –«ara no toca»–, i van emplaçar els periodistes a una altra ocasió per parlar-ne sobre la lletra petita, com deixant entreveure que alguna cosa hi ha.
No obstant això, fonts de la coalició van explicar ahir la pel·lícula dels fets, que comença a rodar-se de veritat aquest cap de setmana passat quan es dóna per trencat el pacte amb DA, i Rosa Ferrer dóna llibertat a Minguillón perquè contacti amb qui consideri oportú per garantir la continuïtat al comú i el compliment del programa. El cònsol de la capital va trucar a l’única porta que sabia que podia obrir: a casa dels liberals, i la ministra li ha donat suport. Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, Ferrer va posar ahir el seu càrrec a disposició del cap de Govern, i aquest li va demanar que continuï.
Des de Cd’I s’insisteix en què no hi haurà efectes col·laterals en el Govern ni en el Consell General, «perquè som persones d’Estat», van remarcar. Les mateixes fonts van recordar que davant els grans problemes que pateix el país no és el moment de provocar més desestabilització política.
LA MINISTRA / Una altra cosa és la continuïtat de Ferrer. Malgrat que l’excònsol està engrescada per continuar amb la reforma sanitària que ha emprès, i que també li agradaria seguir al ministeri perquè ha involucrat persones de la seva confiança, la seva marxa del Govern demòcrata es pot produir en qualsevol moment.
Ferrer se sent traïda i molt enganyada pels dirigents de DA. Hi ha qui considera fins i tot una provocació la negativa a que Minguillón pugui optar a la reelecció, i a aquest malestar s’hi suma al fet que Ferrer va haver de deixar el comú, i va ocupar el Ministeri de Salut i no el de Presidència. «Són massa incompliments», va comentar algú molt proper a la ministra.
DA té ara menys temps per decidir la seva llista en solitari. A finals de la tarda d’ahir encara no tenia cap de llista. Conxita Marsol no accepta, i Sílvia Riva té poca predisposició a comandar la nau. La capital serà una plaça renyida el 13 de desembre. Ld’A i Cd’I confien el tàndem format per Jordi Minguillón i Víctor Pintos. Gallardo va definir aquest darrer –que estava destinat a encapçalar la llista liberal en solitari– «com una persona que domina la gestió en l’àmbit privat, amb experiència en el seguiment urbanístic, molt identificat amb el nostre projecte, i certament amb poca experiència en la política». Pintos, segons el conseller liberal, encarna la renovació que Ld’A vol presentar davant els electors. Minguillón aporta l’experiència.
Demòcrates per Andorra va considerar ahir que la seva actitud ha estat «de mà estesa» durant les negociacions amb Cd’I per confeccionar una llista conjunta i mirar de buscar, «entre tots», els millors candidats per encapçalar la candidatura més enllà d’«aprioris electoralistes». En aquest sentit, DA lamenta en un comunicatque la prioritat de Cd’I i de Ld’A hagi estat fer un pacte «al tomb dels personalismes i no d’un projecte polític; i que, a més, aquest acord passi per una aliança en contra de l’ideari i el projecte demòcrata, una aliança amb els que representen legítimament l’oposició del Govern»