Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Martí defensa Saboya davant de nous correus del ‘cas Mateu’

El cap de Govern nega que el ministre d’Afers Exteriors volgués influir en el projecte entre BPA i Allianz

El cap de Govern, Toni Martí, va defensar ahir el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, després que El Triangle publiqués un nou capítol de correus electrònics relacionats amb el cas Mateu. Les noves informacions involucrarien Saboya i el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, –ministre d’Economia i Territori en el moment dels fets– en la trama lobbista que esquitxa l’exconsellera Meritxell Mateu.

Segons aquests correus, el ministre d’Afers Exteriors hauria negociat amb ministres iberoamericans per firmar la Convenció Iberoamericana de Seguretat Social, un pas necessari perquè culminés la gestió d’assalariats expatriats que Banca Privada d’Andorra (BPA) volia implantar juntament amb la multinacional alemanya Allianz amb l’ajuda de Mateu.

El líder de l’Executiu va negar que aquestes informacions siguin certes i va reiterar que finalment el projecte amb Allianz no va prosperar. «Era un projecte com n’hi van haver molts i que al final no va reeixir perquè hi havia massa coses a canviar, no estàvem preparats, hi havia reformes a la CASS que eren molt més importants que firmar qüestions multilaterals amb Sud-Amèrica», va sentenciar. D’altra banda i sense estendre’s massa en les seves explicacions, Toni Martí no es va pronunciar ni a favor de Jordi Alcobé ni de Meritxell Mateu, noms del partit que també apareixen als correus electrònics.

Els missatges publicats revelen que l’exparlamentària va informar l’octubre del 2012 a Allianz i a BPA que tant la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) com el Govern estaven d’acord en tirar endavant el projecte i que Saboya tenia previst signar la convenció durant la Cimera Iberoamericana que s’havia de celebrar el novembre d’aquell mateix any.

Els correus electrònics també apunten al ministre Alcobé com a col·laborador de la trama. En un missatge enviat el juliol del 2012, el ministre escriu al responsable del projecte d’Allianz, Loïc Bertrand, per comunicar-li que Martí firmarà una carta d’intencions per tirar endavant el projecte. Entre els destinataris d’aquest correu també hi apareix el responsable d’Afers Exteriors.

Per la seva banda, el que en aquell moment era director d’Economia, Albert Hinojosa, els informava que el Govern respondria «favorablement» i que, en conseqüència, els feia arribar el text definitiu d’un memoràndum d’entesa.

Arran d’aquestes noves informacions, el màxim representant de l’Executiu va manifestar que «no tinc res a favor ni en contra de la llibertat d’expressió» però «si cada vegada que surten informacions ha de sortir el Govern a explicar-se no acabarem mai». «És evident que això molesta i que ja vaig dir fa mesos que hi hauria molt de soroll, però no cal oblidar que a nosaltres se’ns va escollir per a moltes altres coses, no únicament per contestar cada vegada que surt un article», va apuntar. Preguntat pels periodistes, Martí va insistir en què la voluntat de Demòcrates per Andorra (DA) és «resituar amb serenor la feina del Govern», ja que «hi ha temes molt importants» per al país i «la gent al carrer no parla de BPA». 

SDP demana explicacions a Saboya i Alcobé sobre els correus electrònics

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) demana a Demòcrates per Andorra (DA) que «afronti el problema de cara» i que expliqui totes les informacions que estan sortint al voltant del cas Mateu amb «total transparència». En aquest sentit, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va apuntar ahir en roda de premsa que «com més triguin serà pitjor. Han de donar explicacions i parar l’hemorràgia». 
 
Naudi també va indicar que els correus electrònics que involucrarien el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, en la trama lobbista que hauria començat l’exconsellera Meritxell Mateu «semblaria que segueix el mateix camí». Amb la diferència, va puntualitzar, que de moment «ni Alcobé ni DA donen explicacions». Evidentment, va remarcar, «si es demostra que han utilitzat el càrrec en benefici propi estaríem parlant d’un delicte» i, per tant, caldria demanar responsabilitats polítiques.  
 
El conseller també va lamentar que tots els «escàndols» recents només contribueix a «la mala imatge d’Andorra». «L’afer BPA no està acabat ni molt menys», va afegir. Per la seva banda, el secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles, va insistir en què DA «ha de fer un acte de transparència amb els seus votants i la gent que no ha fet política que deixin el seu lloc». 
 
La Llei de l’INAF/ D’altra banda, el conseller general Víctor Naudi va reiterar el seu desacord amb les reformes que es volen impulsar en el projecte de llei de modificació de la Llei de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). Després que en la darrera sessió del Consell General es tombés l’esmena a la totalitat, Naudi va insistir en què és «una mostra més de la mala forma de legislar de DA». 
 
El d’SDP va considerar que amb la possibilitat que els alts càrrecs de l’INAF s’ocupin per persones que no tinguin la nacionalitat andorrana s’està donant un missatge equivocat tant a la comunitat internacional com als joves del país. «Tenim la país gent preparada i capacitada i no podem enviar el missatge que no es compta amb ells», va manifestar. 
 
Tant Naudi com Miralles van posar de relleu també que els arguments que en la sessió al Consell General els va donar el Govern per tirar la reforma endavant no els van convèncer. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu