Search
Close this search box.
Lídia Raventós

L’oposició veu oportunisme en la implementació del metge referent

Els partits a la minoria consideren que la mesura de la reforma sanitària arriba tard

L’oposició veu oportunisme electoral en la implementació del metge referent. Els partits a la minoria consideren que l’aprovació d’una de les mesures més esperades de la reforma sanitària arriba tard i a finals de legislatura només per «complir amb l’expedient», tal com va assegurar el liberal Jordi Gallardo. «Tampoc hi ha cap data precisa de quan s’implementarà. El ministre ens té acostumats a dir que tot serà imminent i després no arriba mai», va afegir el president d’L’A. 

Fa més d’una dècada que diversos executius prometen instaurar aquesta figura i els terminis d’aplicació s’han aplaçat múltiples vegades. L’experiència fa que la decisió, aprovada dimecres al Consell de Ministres, es rebi amb cert escepticisme. Ja no per la data en què comenci a funcionar el nou model, sinó per l’impacte que podrà tenir per a la CASS i per als usuaris. 

Els pacients hauran de pagar més per accedir directament a metges especialistes o a qualsevol altre doctor generalista diferent al de referència. Quan s’eviti la consulta al metge referent, la CASS cobrirà només un 33% del cost de la visita, mentre que ara en reemborsa el 75%. L’objectiu de la mesura és controlar la despesa sanitària i acabar amb els abusos dels usuaris que visiten diversos professionals fins aconseguir trobar el que els dona la baixa mèdica o els medicaments que busquen. 

Per a part de l’oposició, l’impacte podria ser totalment el contrari. Víctor Naudi, conseller general d’SDP, considera que l’obligació de passar per un metge en concret farà duplicar serveis. «La persona que vol una rapidesa de servei acabarà duplicant el temps d’espera perquè li donin hora», va apuntar el progressista. Naudi també denuncia la «pèrdua de llibertats» que suposa la nova mesura.
 
Gerard Alís, del PS, tem que la rebaixa del reemborsament de la CASS forci tothom a entrar a la via integrada i provoqui «l’exclusió d’una part de la societat». Per la seva banda, Josep Majoral, d’UL+ILM, està d’acord amb la mesura perquè «pot ajudar a reduir la despesa». Tot i així, lamenta que s’estigui trigant tant a establir el nou sistema. «És una reforma que no avança al ritme que hauria. La promesa de DA no veurà la llum», va sentenciar. 

A l’espera de la reforma completa

La creació del metge referent és només un dels punts de la reforma sanitària. Naudi va voler destacar que el nou reglament només preveu «mesures puntuals». «Si aquests aspectes no formen part d’un projecte conjunt difícilment es podran dur a terme amb èxit», va subratllar el progressista. En aquest sentit, Gallardo també va mostrar el seu neguit: «Una reforma acaba quan s’ha implementat i es veuen els resultats». 

Un altre dels pilars del nou sistema és la posada en marxa de la història clínica compartida, una iniciativa que encara no està implementada. El ministre de Salut, Carles Àlvarez, va justificar dimecres que s’estan fent modificacions perquè la mesura estigui enllestida abans que acabi l’any. La revisió de la cartera de serveis i de la nomenclatura són altres assignatures pendents que, segons va dir Àlvarez, caldrà deixar per a la propera legislatura. 
 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu