- El PS critica que hi hagi exempcions per a les transaccions immobiliàries o els lloguers
- Martí assegura que les modificacions sobre la imposició directa no posen en perill la signatura de CDI
- El cap de Govern, Toni Martí, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, en la reunió d’aquest matí. Foto: ÀLEX LARA
Segons han explicat Bartumeu i López, algunes de les modificacions proposades pel Govern, buiden de contingut les lleis d’imposició directa i “desvirtuen el model fiscal”. Una de les novetats que inclou el text presentat pel Govern és que els qui efectuïn operacions de compravenda d’immobles no estaran subjectes a l’impost d’activitats econòmiques fins al llindar de cinc transaccions anuals, i els lloguers tampoc hauran de pagar aquest impost si l’operació no supera els 40.000 euros a l’any. Aquestes exempcions no estan ben vistes pels socialdemòcrates ja que “el que no té sentit és que el que serveix cafès pagui a partir del primer cafè, i el que ven pisos no”, i és per això que les esmenes que presentin seran perquè es mantingui el text original en aquest punt.
A banda de la desigualtat que consideren que això suposaria, López ha calculat que amb aquesta mesura es deixarien d’ingressar 19 milions d’euros dels que es preveia que es podrien recaptar amb aquest impost.
D’altra banda, l’exministre d’Economia i Finances ha apuntat que fins i tot aquesta modificació podria ocasionar que alguns països que han de signar convenis per evitar la doble imposició no ho volguessin fer. El cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, indica que les Lleis d’imposició directa afavoreixen la signatura de convenis per evitar la doble imposició, i que si els altres països veuen que no hi ha voluntat de mantenir-se en aquesta línia potser no voldran signar els acords. A més, López assenyala que tot i que la fiscalitat d’alguns països sí que preveu algunes exempcions, això passa als llocs que tenen un tipus de gravamen al voltant del 30%, i que per tant en tenir rebaixes paguen prop del 20%, però que amb un tipus del 10% que és el que es preveu a Andorra, no seria oportú fer-ne deduccions.
Aquest dijous, els socialdemòcrates també han manifestat la seva satisfacció perquè Demòcrates per Andorra hagi decidit prendre en consideració la proposició de llei de l’IVA. Pel que fa a la data d’entrada en vigor, que el ministre de Finances, Jordi Cinca, va calcular que serà cap a l’1 de gener del 2013, López ha expressat que tot i que quedi temps, cal accelerar els tràmits parlamentaris per poder garantir la seva aplicació i les reformes tècniques de l’Administració i les empreses que hauran d’estar enllestides abans de l’entrada en vigor.
Una altra qüestió que s’ha tractat a la reunió amb el cap de Govern és la reforma de la Llei de la CASS. Per parlar de manera més aprofundida d’aquest tema han acordat mantenir una primera reunió cap al 22 de novembre, on es tractarà sobre l’anàlisi de la situació que han fet ambdues parts. Si l’estudi de la situació actual i dels canvis que es consideren necessaris van en la mateixa línia, decidiran com seguir endavant per tractar de dissenyar el pacte d’Estat en aquesta matèria.