El discurs de Nadal del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha posat en relleu qüestions centrals per al futur del Principat, com l’Acord d’associació amb la Unió Europea i els reptes socials i econòmics. Les reaccions dels grups parlamentaris, el síndic general i el cap de Govern han mostrat una diversitat d’opinions, però amb un denominador comú: la importància d’un debat constructiu i ben informat.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha destacat que el debat sobre l’Acord d’associació s’ha de fer amb una visió a llarg termini. “Aquest debat ha de defugir els interessos de curt termini i partidistes. Quan prenguem una decisió sobre el nostre encaix a Europa, ho hem de fer pensant en les generacions futures”, ha afirmat. Espot també ha remarcat que el discurs del copríncep “infón optimisme”, i se centra en afrontar els grans reptes del país de manera cohesionada.
En aquesta línia, el síndic general, Carles Ensenyat, ha recalcat la necessitat de proporcionar una informació clara i transparent a la ciutadania. “Hem de ser capaços de tenir una informació veraç, per tal que les persones puguin formar una opinió racional i objectiva”, ha declarat. Referint-se a l’habitatge, Ensenyat ha destacat que les solucions han de ser duradores: “Aquest és un problema que no es resoldrà l’any vinent, però cal treballar-hi de forma contínua.”
Pel que fa a les opinions dels grups parlamentaris, el president de Concòrdia, Cerni Escalé, ha subratllat la importància d’una política més planificada. “És essencial que Andorra adopti una política de planificació que anticipi les crisis, en lloc de reaccionar-hi tardanament”, ha assenyalat. Escalé també ha advocat per frenar la construcció desmesurada i reforçar la identitat nacional, alhora que ha destacat que “el debat és imprescindible, però cal valentia en les mesures”.
La consellera socialdemòcrata, Susanna Vela, ha valorat positivament el discurs, especialment pel que fa al suport a l’Acord d’associació. “Ens ha agradat escoltar el vot favorable a l’Acord, que el copríncep ha descrit com un instrument de prosperitat per al país”, ha explicat. Vela també ha insistit en la necessitat de dedicar temps a informar millor la població sobre els beneficis a llarg termini de l’Acord i a desmuntar les propostes del ‘no’.
El president de Demòcrates per Andorra, Jordi Jordana, ha coincidit amb la visió optimista de Vives, subratllant que els principals reptes del país, com l’habitatge, la salut mental i la cohesió social, requereixen esforços col·lectius. “És la responsabilitat de tots, però en especial dels polítics, garantir que la societat visqui en les millors condicions possibles”, ha afirmat.
Finalment, des del grup d’Andorra Endavant, la presidenta Carine Montaner ha destacat que l’Acord genera divergències, però ha insistit que la darrera paraula ha de ser del poble andorrà. “Defensarem el ‘no’ a l’Acord perquè creiem que es pot mantenir el model actual, però cal que el debat sigui equilibrat i que la ciutadania decideixi amb plena consciència”, ha assegurat.