El debat sobre l’Orientació Política Global del Govern d’enguany, sobre la qual va fer la intervenció inicial el cap de Govern, Xavier Espot, va girar al voltant, en termes generals, de les conseqüències socials i econòmiques que ha deixat i està deixant la pandèmia de la Covid-19 al país, que, segons Espot, han fet aflorar mancances o han fet accelerar processos. En aquest sentit, el cap de Govern va posar en valor la diversificació de l’economia andorrana sobretot en clau de sostenibilitat, «repte que estava plantejat abans de la irrupció de la pandèmia. El Govern treballa en la recerca d’oportunitats en uns sectors estratègics en els quals el país té potencial de ser competitiu i que, alhora, ens han de permetre dotar l’economia de noves fonts de desenvolupament que ens facin més resilients als alts i baixos del cicle econòmic».
Així, va explicar que es desenvoluparà una llei de l’emprenedoria i l’economia digital, «per dissenyar i articular un ecosistema emprenedor i tecnològic al país». En aquesta línia, va anunciar que en un termini de dos anys l’Administració preveu desenvolupar un parc tecnològic que s’ubicarà a l’espai que ocupava l’antiga seu d’Andorra Telecom al centre d’Andorra la Vella, «i que servirà per esperonar nous sectors econòmics basats en la recerca, el desenvolupament i la innovació». També, a la mateixa ubicació, Espot va anunciar que s’hi destinarà un espai per acollir la sala d’exposicions del Govern que l’organisme central ha perdut recentment amb el tancament de la sala Art al Roc. En el sentit cultural, el cap de Govern va afegir que, tenint en compte que «el turisme cultural és una de les vies prioritàries de diversificació de la nostra oferta» es destinarà un 20% més de subvencions al sector.
També, en referència al turisme, que va qualificar de «sector de sectors que són la veritable espina dorsal del nostre país», Espot va explicar que l’Executiu té la intenció que durant l’any vinent s’aprovi «una qüestió que fa anys que ha suscitat un debat públic»: la introducció d’una taxa turística que es començaria a aplicar a partir del 2022 «i que ha de ser una eina primordial per incrementar les accions de posicionament d’Andorra com a destinació de primer nivell, per crear i desenvolupar nous productes i per invertir més i millor en màrqueting, comercialització i comunicació».
En relació amb l’àmbit turístic i al projecte de la Marca Andorra i la imatge que té el país en l’àmbit internacional, el cap de Govern va anunciar que el Principat participarà a l’Exposició Universal de Dubai que tindrà lloc entre el 21 d’octubre del 2021 i el març del 2022 i que «tindrà per objectius promocionar les oportunitats econòmiques d’Andorra, posicionar el país com un ecosistema d’innovació oberta i presentar les estratègies de sostenibilitat de l’economia andorrana». L’esdeveniment comptarà amb la participació de 191 països i el cost per participar-hi serà de 150.000 euros que assumirà l’Administració.
Digitalització de l’Administració
Espot va anunciar, també, que per primera vegada s’ha creat un programa de transformació digital d’àmbit nacional per a l’assoliment d’un sistema «de màxima simplicitat burocràtica, transparència i traçabilitat» destinada al ciutadà i a les empreses que, segons el mateix, «reclamen». Pel projecte, es destinaran més de 20 milions d’euros «repartits fins al 2023».
Infraestructures posposades
En el context de la situació de pandèmia del país, Espot va considerar que el Govern ha de «prioritzar» i «saber quines inversions i infraestructures cal prioritzar». En aquest sentit, va explicar que s’ha decidit posposar projectes com la finalització de la desviació de Sant Julià de Lòria, la desviació de la Massana, el Museu de l’Automòbil o el Museu Nacional. En la mateixa línia, va apuntar que l’obra pública «quedarà limitada l’any vinent» i que els recursos que s’haurien de destinar a la mateixa es concentraran en els treballs de manteniment i conservació de carreteres.
També va recordar que en relació amb l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell hi ha diverses companyies interessades a operar-hi que haurien de permetre una connexió directa amb París i amb Madrid. Per altra banda, va apuntar que es contempla la posada en marxa d’un heliport nacional «i actualment s’estan duent a terme els estudis d’impacte acústic» per determinar-ne la ubicació. En la mateixa línia, però, amb «un horitzó més llunyà» l’Administració vol col·laborar amb el Banc Europeu d’Inversions «per estudiar una connexió ferroviària transpirinenca entre França, Andorra i Espanya».
Andorra i la UE
També durant la jornada de presentació del debat, Espot va apuntar que una de les qüestions a desenvolupar «en el marc de l’associació amb la Unió Europea» és «el rol d’Andorra com a locomotora de les dues vessants del Pirineu». Va explicar que durant l’any s’han celebrat sis de les vuit reunions previstes durant les quals s’ha pogut abordar un dels temes que el Govern considerava una peça fonamental: «la lliure circulació de persones».
Inversions en sanitat
En referència als efectes de la Covid-19 sobre el sistema sanitari andorrà, Espot va remarcar l’aportació dels comuns a favor de la gestió de la crisi, que va ser de més de 7 milions d’euros, i va recordar la voluntat d’impulsar un laboratori nacional epidemiològic, la construcció de l’àrea de cirurgia major ambulatòria i el reforç i l’adaptació dels recursos materials i humans del sistema públic de salut i del Cedre, entre d’altres.
Matèria social
El Govern va anunciar que impulsa dos programes pel foment de l’ocupació. Espot es va referir a l’increment de famílies que han necessitat ajuda i als casos de violència de gènere. Per altra banda, en referència a l’habitatge, va refermar el paper que tindrà la creació de l’institut per aportar «transparència» al mercat i va recordar que la llei que la regula es tramitarà aviat.