El cap de Govern, Xavier Espot, va destacar en la inauguració de la XIII Trobada Empresarial Iberoamericana que la innovació i el desenvolupament sostenible «marquen el camí», i va reivindicar el paper que tenen les empreses en aquest progrés durable. Així, en declaracions posteriors davant dels mitjans, Espot va recalcar que si bé inicialment s’havia pogut pensar que els eixos de la Cimera havien caducat amb la pandèmia, aviat es va evidenciar tot el contrari: «La pandèmia ha fet que una qüestió estructural doni llum als dèficits, i per solucionar-los no ho podrem fer deixant de banda el desenvolupament sostenible», remarcant que «el desenvolupament serà sostenible o no ho serà».
D’aquesta manera, el cap de Govern va destacar la funció dels actes com la Trobada Empresarial com a forma de «dotar de contingut» la Cimera per tal que la reunió entre caps d’Estat no esdevingui «una simple reflexió sense que hi hagi suficient interacció amb la societat civil», assegurant que la declaració resultant de la reunió final «serà a conseqüència dels inputs» que s’aportin per part de la regió iberoamericana, i en el cas concret, per part dels empresaris. En definitiva, que es tracta d’un treball multilateral «en un camí en el qual estem tots d’acord» i perquè en surtin «conclusions concretes i palpables per millorar la qualitat de vida dels ciutadans iberoamericans».
Aquestes paraules van anar en la línia del que ja havia expressat Espot durant el seu discurs, incidint que la recuperació ha de passar necessàriament pel desenvolupament sostenible. «Si no ho fem d’aquesta manera l’alternativa serà la regressió i la pobresa», va dir. Així mateix, el cap de Govern també va recordar l’important paper que té el turisme per al país i com la innovació i el desenvolupament sostenible també han de servir perquè el sector serveis sigui «més competitiu».
Seguint les intervencions durant l’acte inaugural de la trobada, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, va coincidir en el fet de trobar en la innovació i la sostenibilitat «la recepta més vàlida» per rellançar l’economia. A més, va apuntar que la jornada ha de servir per «posar en valor la feina dels empresaris», i també per «reclamar un paper més actiu» de les empreses. Per la seva banda, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, va posar en relleu que la cita és «única per tres aspectes»: pel format híbrid, que ha permès «una convocatòria rècord»; per la conjuntura en què es duu a terme i que «obliga a treballar units per aconseguir una recuperació dinàmica, sostenible i inclusiva»; i en tercer lloc per la «visió i ambició» que té, perquè pretén mostrar el compromís empresarial per reconstruir l’economia després de la Covid.
En el marc d’aquesta compareixença també hi van intervenir la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va destacar que la pandèmia ha evidenciat que al país calen altres sectors per diversificar l’economia; el president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, que va posar en relleu que la Covid-19 ha de ser «una oportunitat per impulsar les reformes»; i per últim, el president de l’Organización Internacional de Empleadores (OIE), Erol Kiresepi, va declarar que «les polítiques d’innovació han de ser un pilar fonamental en la recuperació».
Agenda mediambiental
Posteriorment, es van celebrar un diàleg i una taula rodona protagonitzats per la qüestió mediambiental i on va participar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va lloar que després d’11 anys sense celebrar-se, s’hagi recuperat l’agenda mediambiental a la Cimera. «Hem reobert la dimensió mediambiental plantejant els problemes urgents, sense deixar de banda els compromisos i acords internacionals en la matèria», va celebrar la ministra, que també va destacar la ministerial del setembre, que va permetre aprovar una declaració «ambiciosa».
Així mateix, en declaracions posteriors a l’última conferència de la tarda, Calvó va assegurar que a l’acte «s’ha posat de manifest que la transició energètica és un dels elements essencials per la recuperació d’aquesta crisi sanitària», i que des d’Andorra, «podem aportar la nostra experiència i el rol exemplar que volem tenir en matèria de transició energètica», un fil que pot ser «interessant per a molts països iberoamericans».