Search
Close this search box.
Judith Sáez

Formacions per prevenir la violència de gènere i domèstica

El Ministeri d’Afers Socials i els set comuns firmen un protocol de prevenció i actuació de casos

El Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut va signar ahir un protocol amb els set comuns del país per a la prevenció i actuació d’aquestes administracions en casos de violència de gènere i domèstica. D’aquesta manera, potenciant els recursos  que ofereixen les institucions més pròximes a la ciutadania, el Govern vol fer un pas més per erradicar aquesta problemàtica, també a través de formacions als professionals.

Segons va informar el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, el motiu d’aquestes classes que el Govern «està tancant» amb la Universitat d’Andorra (UdA), prenen com a objectiu que el personal comunal pugui «identificar aquestes situacions» de maltractament i «integrar-les en la seva acció diària». En aquesta línia, va especificar que s’iniciarien abans de final d’any, ja que es preveu concretar el conveni amb el centre universitari entre finals d’aquest mes i el mes d’octubre.

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, va assumir que «des dels comuns podem fer molta feina», tot exemplificant els serveis socials, les cases pairals i inclús, els esplais. «Si les persones que hi tenim treballant estan preparades perquè a la mínima alerta no deixin passar el temps i actuïn com s’ha d’actuar, podrem ser molt efectius», valorava.

Per la seva part, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va manifestar que les formacions també permetran detectar casos que «no es veurien» en altres circumstàncies i que els punts joves també són un espai rellevant en la detecció de casos en aquesta matèria. De fet, els darrers anys, diverses organitzacions denuncien un repunt de la violència de gènere entre adolescents i joves.

En aquesta línia, Filloy va incidir en el fet que «com més pedagogia fem, més coneixem quins són els matissos i la manera com s’ha de derivar [els casos], l’atenció a la dona serà molt més ràpida, professional i homogènia a totes les entitats». Per això, el document també contempla accions preventives, el control precoç de situacions de risc o la protecció de les víctimes, entre d’altres.
El protocol s’ha elaborat conjuntament entre el ministeri i tots els comuns. A més, des de l’Executiu recorden que forma part de la Guia de Col·laboració i protocols d’actuació per donar resposta a la Llei per a l’erradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica, que ja fa dos anys que s’estan aprovant.

A més, van constatar que per a l’elaboració de tots ells s’està considerant també la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació i la Llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents, així com les previsions que conté el Conveni del Consell d’Europa de Prevenció i Lluita contra la Violència envers les Dones i la Violència Domèstica.

I és que la violència domèstica i de gènere és una desigualtat existent arreu del món. Segons l’Organització de Nacions Unides (OMS) més d’un 35% de les dones de tot el món han patit violència física o sexual, sense comptabilitzar els casos d’assetjament, mentre que estudis nacionals demostrarien que el percentatge de víctimes d’enfila a un 70%. Al Principat, a més, el nombre de casos atesos pel Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere (Savvg) durant els primers set mesos d’enguany, han incrementat gairebé un 12% (11,9%), respecte a l’any passat, considerant un dels motius la pandèmia Covid-19.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu