Tal com va fer saber ahir el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, durant l’habitual roda de premsa posterior a la sessió de Consell de Ministres setmanal, el Govern va aprovar que no s’incrementarà el preu de les tarifes elèctriques el 2021. La proposta, que va dur la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, al Consell de Ministres, preveu mantenir els preus establerts aquest any amb l’objectiu d’evitar un impacte negatiu sobre l’economia de la ciutadania i també de les empreses del país, «ja prou agreujada per la Covid-19». Jover, en la mateixa línia, va explicar que amb la decisió, es manté el compromís de l’empresa amb la ciutadania d’Andorra i s’assegura la competitivitat dels preus de l’energia del Principat respecte als països veïns.
En relació amb el mateix, però més focalitzat en el teixit productiu del país, Jover va recordar que també es proporcionaran ajuts en l’àmbit de les telecomunicacions de les empreses més afectades per les conseqüències de la pandèmia. Així, va apuntar que els sectors dels bars, les cafeteries, les agències de viatges, l’oci nocturn i els parcs infantils interiors, se’ls ha bonificat en el sentit esmentat en proporció al cessament de la seva activitat econòmica. En el mateix sentit, el ministre Portaveu va explicar que altres sectors que considerin que la seva activitat econòmica s’ha vist perjudicada per la incidència de la Covid-19 «poden sol·licitar d’adherir-s’hi».
Flexibilitzar els crèdits tous
També en relació amb la intenció d’ajudar a la ciutadania i a les empreses del país, Jover va anunciar que el Govern ha decidit flexibilitzar el programa de crèdits tous: «A l’inici de la pandèmia, vam desenvolupar dos programes de crèdits tous. El primer es va cobrir de manera integral. En canvi, del segon encara queden cinc milions d’euros». En aquest sentit, el ministre va apuntar que fins ara «hem volgut donar facilitats i hem inclòs partides que es poden englobar dins del programa. Es tracta de despeses associades a arrendaments i electricitat» i que la intenció actual és «facilitar a les empreses a les quals vam donar ajuts per dos mesos que puguin utilitzar el recurs durant més temps si els interessa». A banda d’això, Jover va recordar que les societats que ho necessitin, poden seguir sol·licitant l’adhesió al programa, ja que segueix vigent.
Flexibilitzar els ERTOs
El ministre Portaveu va explicar que els tres sectors més afectats pels efectes econòmics de la pandèmia són el comerç, el sector dels serveis i els hotels, sobretot en relació amb la disminució de la mobilitat internacional i amb la conseqüent falta d’arribada de turistes.
En aquest sentit, va explicar que també són aquests sectors els que han sol·licitat més ajudes laborals com la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o com la Reducció de la Jornada Laboral (RJL). En aquesta línia, va constatar que l’Executiu «té molt present que davant l’impacte econòmic que la pandèmia ha deixat fins ara i el que sembla que deixarà durant un temps més, cal activar palanques per ajudar el teixit econòmic», Així, va explicar que «s’estan revisant polítiques per facilitar l’accés als programes d’ajuts laborals com l’STCT o la RJL» per tal que empreses que ja n’eren beneficiaries, si els cal, puguin tornar a sol·licitar-los. Finalment, va explicar que també es treballa per a la flexibilització de permissivitat per a l’accés a altres tipologies d’ajuts com, per exemple, els que es podrien destinar als lloguers.