Search
Close this search box.

FEDA destinarà 120 milions a la sostenibilitat i a la digitalització

Així ho preveu al Pla d’Inversions que la parapública ha dissenyat pels pròxims cinc anys

Tal com contempla el pressupost provisional pel 2021 presentat per Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), en el marc del Pla d’Inversions pels cinc anys vinents, l’empresa destinarà 120 milions d’euros a projectes d’inversió englobats en les nomenclatures de transport, producció, distribució i infraestructures de serveis generals. En relació amb l’esmentat, FEDA explica, al text que conté el pressupost, que el pla s’ha elaborat en línia amb els tres pilars estratègics de la parapública que són la sostenibilitat «en tant que la contribució de FEDA a la lluita contra el canvi climàtic és fonamental»; la digitalització «quant a imprescindible, dins del camí de futur de les empreses del sector, la integració de la transformació digital en els projectes» i el creixement econòmic tenint en compte que, segons apunten, «FEDA és conscient del seu impacte en l’entorn i hi vol contribuir positivament generant activitat econòmica al país».

En la mateixa línia, a l’informe, FEDA apunta que les premisses del pla en qüestió són fer front al creixement de la demanda elèctrica, amb una solució que doni resposta a les necessitats de la ciutadania a mitjà i a llarg termini; «garantir la màxima qualitat de servei i seguretat del subministrament»; minimitzar l’impacte de les obres en l’actual servei elèctric, «i donar com a resultat una millora en la qualitat dels serveis» i vetllar per un baix impacte ambiental evitant afectar el desenvolupament urbanístic d’Andorra, «ja que les instal·lacions previstes al pla s’han ubicat a indrets que no limitin l’ús del sòl en altres activitats» com el lleure o l’agricultura. El Pla d’Inversions de FEDA està directament vinculat al Pla Director d’Inversions que, segons expliquen, «recull les línies directives de les grans inversions en les infraestructures, tenint en consideració l’estat actual d’aquestes, les necessitats pel que fa a l’explotació d’acord amb les tendències de creixement de la demanda i alineant i prioritzant els projectes segons els objectius del Llibre Blanc de l’Energia i de la Llei d’Impuls de la transició energètica i del canvi climàtic».

Concreció dels projectes

Els 120 milions d’euros es distribueixen, tal com s’ha explicat abans, en projectes. Pel que es refereix al transport, el text conté que FEDA està construint una línia aèria amb doble circuit entre Encamp i Grau Roig per tal «d’incrementar la capacitat de transport, reemplaçar l’actual línia que es troba al límit de la seva capacitat i millorar l’explotació de la xarxa de transport. Per aquest projecte s’hi destinaran, d’entrada, 15,8 milions d’euros i acabarà el 2024. També en relació amb el transport, la parapública preveu construir una nova Estació Transformadora Repetidora (ETR) al terreny Borda Vidal i està en treballs de creació d’una nova subestació a la Massana. Per la resta d’ETR existents, informen que hi ha previstes noves inversions per ampliar les infraestructures actuals.

En relació amb la producció, FEDA constata que es compraran dues rodes Pelton el 2022 per un import de 500.000 euros en relació amb la renovació dels grups hidràulics. Paral·lelament i de forma progressiva, es preveu comprar i instal·lar sondes a diferents llacs i estanys del país. Pel que es refereix a l’aposta per les energies renovables, s’estudiaran les plaques fotovoltaiques en alçada i s’invertiran 1,4 milions en el desenvolupament d’aquestes. A banda d’això, es contempla invertir 4,03 milions d’euros en xarxa de calor al Pas de la Casa i a Escaldes-Engordany.

Per a la distribució, FEDA compta amb un import de 2,2 milions d’euros per l’any vinent. En aquest sentit, s’han localitzat els punts on s’ha d’ampliar o millorar la xarxa «per respondre als criteris de qualitat de servei, de seguretat i de creixement». També s’han pres en consideració les obres a la xarxa de mitjana i baixa tensió per tal «d’optimitzar» l’explotació del sistema elèctric així com la renovació de comptadors.

Finalment, l’apartat d’eficiència i sostenibilitat energètica preveu una inversió de 445.000 euros per a les actuacions dutes a terme amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica dels clients. FEDA també preveu una partida de 148.000 euros l’any vinent, pel desplegament del material de carregadors pels vehicles elèctrics.

Previsió de pressupost pel 2021

Segons apunten, el pressupost de FEDA pel 2021 «s’ajusta a l’estructura pressupostària de l’Administració general». A grans trets, en comparació amb el pressupost de la parapública d’enguany, destaca que hi haurà 11 milions d’euros més en inversions reals per part de l’empresa. La resta de variables, com les despeses de personal, les despeses corrents, de béns i de serveis, les financeres, etc. presenten una variació absoluta negativa; és a dir, s’hi destinaran menys recursos econòmics. Igualment, el document contempla que el pressupost amb el qual comptarà FEDA el 2021, d’entrada, serà de 84.776.702,05€, 4.231.550,05 euros més que l’any anterior, xifra que suposa un augment d’un 5,3% si es té en compte la variació percentual.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu