El cap de Govern, Xavier Espot, va tornar a remarcar ahir en el marc d’un acte d’En Comú per Andorra la Vella que un possible heliport a la zona de les Tresoles està totalment descartat. El mateix va reconèixer que ha parlat moltes vegades amb els veïns que estan en contra d’aquesta ubicació, ressaltant que «és evident quina és la seva posició i crec que no cal que maregem la perdiu». Malgrat tot, el mateix va afirmar que «queda pendent una reunió amb ells com a mínim per traslladar-los les conclusions dels estudis tècnics perquè ens vam comprometre i també per cloure aquest debat d’una forma relativament ordenada i correcte». Espot va reconèixer que estan estudiant altres zones perquè «jo no renuncio a aquesta infraestructura i m’esforçaré al màxim perquè hi pugui haver un heliport durant aquesta legislatura».
Espot: «Potser no hem de prioritzar tant el fet que l’heliport estigui a 15 minuts del centre del país»
El màxim representant del Principat va tornar a posar sobre la taula que «voler connectar aquest tema amb les eleccions comunals no té cap mena de sentit. Qui ho ha volgut vincular ha estat qui ha formulat una pregunta parlamentària –referint-se al PS–, sabent que era una pregunta electoralista». De cara a fer públics els resultats dels informes tècnics a la zona de les Tresoles, Espot va subratllar que «nosaltres això ho volíem en certa forma apartar del debat comunal, segurament n’haguéssim parlat amb detall passades les eleccions».
El mateix va emfatitzar que aquesta qüestió obeeix a un compromís de fa molts mesos que ja va tenir en compte en les eleccions generals de l’abril, assumint el compromís d’estudiar la viabilitat tècnica del projecte per una banda, i aconseguir l’aval de la plataforma per l’altra. El cap de Govern va recomanar «prendre nota i aprendre la lliçó de l’experiència passada», afegint que «potser no hem de prioritzar tant el fet que la infraestructura estigui a 15 minuts del centre del país.
Espot: «Intentarem que els vehicles andorrans tinguin el màxim de facilitats per circular dins l’Àrea Metropolitana de Barcelona»
D’aquesta manera, tindrem moltes més possibilitats d’evitar que causem perjudicis o neguits innecessaris a la nostra ciutadania. Estic convençut que serem capaços de conciliar el fet de tirar endavant el projecte i no causar molèsties».
Estudi d’ubicacions
Espot va confessar que «ja s’han estudiat moltes ubicacions i si cal, n’estudiarem més. Jo crec que hi ha més possibilitats al marge de les Tresoles o del Patapou. L’altre dia es parlava de la Comella, que es va esmentar inicialment i que no és un projecte fallit». Cap al final de les seves declaracions al voltant d’aquesta qüestió, Espot va voler deixar clar amb fermesa que «quan el Govern decideixi que l’heliport es fa a un determinat lloc, potser tardarem una mica més a decidir-ho però el que dia que ho decidim, puc garantir que la infraestructura es farà on hàgim decidit», recalcant també que faran el possible per no causar controvèrsies ni plataformes veïnals que estiguin en contra.
Facilitats per entrar a Barcelona
Pel que fa a les noves restriccions que ha imposat l’Ajuntament de Barcelona a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) per motius ambientals, Espot va confessar ahir que «intentarem que els vehicles andorrans tinguin el màxim de facilitats possibles per circular dins l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El departament de Transports i el Ministeri d’Economia ho estan valorant». El mateix va reconèixer que «la nostra capacitat d’influència és limitada, però tenint en compte la nostra aposta per la lluita contra el canvi climàtic, farem allò que puguem per col·laborar i facilitar les coses».
Espot recorda les mesures a favor de la pujada salarial
Davant l’anunci de la manifestació sindical el 13 de desembre per reivindicar la manca de drets laborals i socials, el cap de Govern, Xavier Espot, va considerar ahir que «encara no sabem què s’esdevindrà, per tant, prefereixo esperar uns dies per fer una valoració». Tot i això, el mateix va recordar que la propera setmana s’ha d’aprovar el Projecte de llei de mesures urgents que contempla una pujada salarial i que ha d’entrar en vigor l’1 de gener. Per exemple, el projecte de llei «preveu incrementar el salari mínim quatre vegades l’IPC, fet que comporta que les pensions de solidaritat també s’apugin».
Espot: «Es preveu incrementar el salari mínim quatre vegades l’IPC; les pensions de solidaritat també s’apujaran»
Pel que fa als salaris inferiors a 24.000 euros anuals, una altra condició consisteix en el fet que «els empresaris tenen l’obligació d’incrementar-los d’acord amb l’IPC», tenint en compte que fins ara no era obligatori legalment. Espot va confessar que «si hagués prosperat l’esmena a la totalitat del PS, el dia 1 de gener no s’aplicarien totes aquestes mesures, s’hagués pogut fer fora a la gent dels seus pisos i s’haurien pogut augmentar fins a un 30% les seves rendes».