El cap de Govern, Xavier Espot, va intervenir ahir al debat de la 77a Assemblea General de les Nacions Unides en què, entre altres, va defensar els avenços fets al país en fiscalitat ecològica: «S’ha facilitat la creació d’un fons verd destinat íntegrament a la transició ecològica i en el qual els actors econòmics amb més impacte sobre el medi ambient en són els principals contribuents», va explicar Espot, tot destacant l’aplicació de la taxa verda «mitjançant l’establiment d’un preu de carboni de 30 euros per tona que ens permet avançar cap a una mobilitat més sostenible». Així mateix, va posar en relleu la llei de l’economia circular i va defensar el paper «cabdal» dels països de muntanya en els sistemes naturals: «Per aquesta raó a Andorra hem assumit des de fa anys el compromís de vetllar pel nostre patrimoni, fent de la protecció del medi ambient una de les nostres prioritats», va afegir.
En referència a la pandèmia de la covid-19, el cap de Govern va apuntar com la crisi sanitària ha afectat en molts casos l’educació de qualitat, mentre que a Andorra va defensar i garantir la convivència dels tres sistemes educatius, «plurals i diversos que ens permeten assolir més cotes de tolerància, llibertat i democràcia». En aquest sentit, va fer bandera del multilingüisme i va assegurar que «totes les institucions andorranes treballen prop dels joves perquè puguin ser part activa de la vida política i gestionin el seu futur».
A escala econòmica, Espot va apostar per una diversificació directament vinculada a «l’enfortiment de la nostra relació amb la Unió Europea» a través de l’acord d’associació que «ens ha de permetre una participació progressiva i estructurada al mercat interior europeu». Això, va afirmar, «permetrà impulsar la internacionalització de les nostres empreses i facilitar la mobilitat dels nostres joves».
El cap de l’Executiu també va fer referència a la igualtat de gènere i va posar en valor la Llei per a l’aplicació del dret a la igualtat de tracte i oportunitats i la no-discriminació entre dones i homes aprovada pel Consell General la primavera passada.
Espot no va oblidar «l’acumulació de crisis diverses i accentuades», com la derivada de la guerra a Ucraïna i es va mostrar orgullós de la demostració de solidaritat que Andorra ha fet, «una vegada més», acollint refugiats. «La nostra veu al món no té la força de la demografia, dels exèrcits, dels recursos naturals o del posicionament geoestratègic», va reconèixer, «però té la força dels principis i els valors».
Finalment, Espot va demanar als líders mundials que comptin amb el Principat per «fer les coses més bé» i contribuir a «un món més just, equitatiu i democràtic, amb un desenvolupament econòmic més eficient i sostenible».