Search
Close this search box.
Joan Jiménez

Espot avalua estudiar l’impacte d’un «NO» a la Unió Europea

El cap de Govern considerarà l’idea monegasca de demanar un estudi d’aquest escenari

Ahir al matí, el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, va realitzar una compareixença davant la premsa, en motiu de la visita del ministeri d’Estat del Principat de Mònaco, Pierre Dartout, a Ràdio Andorra, a Encamp. Els dos polítics, van realitzar reunions en el marc de l’Acord d’Amistat i Cooperació General signat a Nova York al setembre del 2022 per les dues ministres d’Afers Exteriors, Maria Ubach i Isabelle Berro-Amadeï, les quals també estaven presents ahir. Durant la visita del ministre monegasc, Espot va reconeixer la factibilitat de poder realitzar estudis que avaluin l’impacte de que l’acord d’associació no s’arribi a produir.

Davant la intenció demostrada pel ministre d’Estat de Mònaco, Pierre Dartout, de demanar un estudi d’impacte del posible escenari de que la ciutadania de Mònaco no aproves l’acord d’associació amb la Unió Europea, Espot va declarar “es veritat que demanem estudis d’impacte, demanem informes sobre les conseqüències, positives o negatives, que podria comportar el fet de subscriure, designar l’acord d’associació amb la Unió Europea. Però, a vegades, s’ha de tenir en compte un altre aspecte que és el de que pasaria o que pasarà amb els nostres païssos en cas que diguem no a l’acord d’associació amb la Unió Europea. Fins i tot ell (Dartout) comentava que és més fàcil respondre a aquesta pregunta que a la primera perquè encara no tenim una visió detallada i completa del que acabarà sent aquest acord d’associació. Hi ha molts aspectes que encara queden per negociar. Evidentment, els processos financers, la circulació de persones, comunicacions… Per tant, com deia, crec que, potser, serà més facil fer aquest primer exercici que no el segon… Jo prenc nota d’aquest treball i no descarto, si de nosaltres depèn, a partir del dia 2 d’abril, fer un exercici d’aquestes característiques, sense deixar de banda, evidentment, l’altre exercici, però crec que tots aquests elements sumats també serviràn per a que els ciutadans i ciutadanes del nostre país disposin de tota la informació detallada, completa i necessària… a l’hora de comunicar el seu parer, de forma totalment informada,  decidir si volen o no tirar endavant i donar el seu si o no a aquest acord d’associació” ja que “tenim el ferm compromís… de que el resultat final d’aquest acord d’associació sigui sotmes a referèndum vinculant”.

El ministre monegasc va declarar que ells no disposen de la capacitat per a poder sotmetre l’aprovació o rebuig de l’acord d’associació amb la Unió Europea mitjançant un referèndum tal com la té Andorra, ja que la seva aprovació tindrà que passar pel seu Consell Nacional. Dartout especificava que «hi ha gent que està d’acord, d’altres que són més escèptics. L’essencial és ser clar i precís sobre les conseqüències que pot tenir tot això».

Durant la conferència de premsa, Espot i Dartout van realitzar una comparació entre els dos països en relació amb els aspectes que les dues nacions han de negociar de forma bilateral en els seus acords d’associació amb la Unió Europea. Una de les principals particularitats que es van assenyalar es troba en les diferències entre els models d’habitatge que tenen les dues nacions. Espot va exposar d’exemple la temàtica de l’allotjament, on l’accés a l’habitatge monegasc compta amb un sistema per a protegir l’accessibilitat dels nacionals monegascos a un habitatge protegit. Aquest sistema és un dels punts que Mònaco està tractant de resoldre amb la UE perquè sigui respectat en el seu d’acord d’associació. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu