La investidura del nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, posa fi a la situació de bloqueig polític que ha viscut el país veí durant els darrers mesos. Amb 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions, Sánchez va ser escollit per majoria simple en segona volta, el que permetrà a Espanya tenir el seu primer govern de coalició de l’actual període democràtic. Per tot plegat, els partits polítics amb representació al Consell General van aprovar la presència d’un interlocutor ferm a l’altre costat dels Pirineus, que els ha de facilitar la reactivació d’alguns projectes transfronterers que resten pendents.
El president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va valorar positivament la constitució d’un nou govern, ja que considera que «ajudarà a treballar dossiers que hi ha sobre la taula». De totes maneres, Enseñat va recalcar que independentment del color polític del nou Executiu «les relacions amb Espanya són molt bones i no hi ha les tensions de veïnatge comparades amb les de fa 15 anys quan hi havia hagut problemes per la crisi del tabac o la crisi del sucre». Així doncs, el dirigent demòcrata es va mostrar confiat en què projectes com l’aeroport d’Andorra-La Seu o la candidatura transnacional de la UNESCO puguin veure la llum, així com també va posar en valor la possibilitat de comptar amb el suport d’Espanya durant les negociacions de l’acord d’associació.
El PS ho celebra
La investidura va ser celebrada pel grup parlamentari socialdemòcrata, que comparteix família política amb el PSOE. El president del grup parlamentari, Pere López, va destacar que la «bona línia política continuï» d’ençà que Pedro Sánchez està al capdavant de l’executiu espanyol ha permès que, de la mateixa manera que a Portugal, «l’economia hagi anat creixent, s’hagi generat riquesa i un repartiment més just a nivell de polítiques d’habitatge». En aquest sentit, López creu que la nova coalició de govern a Espanya és una «fórmula encertada» perquè són «governs que treballen pel conjunt de la ciutadania».
Sobre la mesa de diàleg pactada entre el PSOE i ERC, que hauria de permetre avançar en la resolució del conflicte polític català, el líder del PS espera que «hi hagi millors notícies» en quant al progrés de les negociacions d’un procés que ha impactat l’economia andorrana a través de talls a les carreteres. «Sempre hem defensat que hi hagi diàleg», diu López, que considera que els representants polítics de cada banda hauran d’agafar les «responsabilitats» que els toquin i fer coincidir els seus punts, «que de partida són diferents». López també es mostra preocupat per l’ascens de l’extrema dreta de VOX i lamenta, en referència implícita a PP i C’S, «que havien sigut una mica més de centredreta girin cap a la dreta».
Per la seva banda, el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, va coincidir en fer una lectura positiva de la formació d’un Govern a Espanya. Tot i això, Costa va advertir que «vist com ha anat el debat d’investidura haurem de veure si és un govern suficientment sòlid i estable. Els antecedents del que ha passat aquests darrers dies no ho fan gaire estable», va subratllar. A més, el parlamentari liberal va reivindicar l’entesa per un Govern de coalició. «A Andorra ens podem posar com a exemple de com poder governar de manera eficient», va opinar.
Finalment, el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, es va limitar a dir que respecta el procés electoral i d’investidura que ha viscut Espanya, tot i que reconeix que el fet que ara hi hagi un executiu plenament operatiu «és positiu».