Search
Close this search box.
Alex Montero Carrer

Els contractes de lloguer podrien tenir una pròrroga de dos anys

El Govern i els grups parlamentaris s’han reunit per intentar consensuar solucions per a la casuística de l’habitatge

La recerca d’una solució per posar fi a la problemàtica de l’habitatge continua endavant. Avui mateix, el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, s’han reunit amb els grups parlamentaris per consensuar mesures conjuntes sobre el projecte de llei, després de la manifestació ciutadana que va tenir lloc el passat dimarts i en la qual s’hi van aplegar gairebé un miler de ciutadans. Un cop finalitzada la reunió, EL PERIÒDIC s’ha posat en contacte amb els diferents assistents per conèixer les seves impressions sobre aquesta, on la pròrroga per dos anys dels contractes de lloguer signats el 2019 o abans ha sigut un dels temes cabdals. 

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha indicat que «ens queda molt clar que després d’aquesta reunió calen solucions a curt termini per prorrogar els contractes de lloguers», manifestant que «necessitem primer un marc legal que prorrogui els contractes que estiguin a punt de vèncer i després treballar sobre les causes de la problemàtica de l’habitatge». Una feina que, segons Escalé, passa per «intervencions amb mesures molt concretes, específicament marcades en allargar els contractes de lloguer perquè evidentment no es poden pujar els preus amb la situació actual que hi ha ara».

I és que, tal com aquest mateix ha insistit, el fet de descongelar preus avui dia «provocaria més precarietat i més dificultats per a les famílies per arribar a final de mes, a més de no ser cap garantia pels propietaris». Escalé ha esmentat també la necessitat «de combatre la inversió estrangera immobiliària, per tal de trobar mesures que facin front a l’especulació interna i que els ciutadans amb propietats addicionals paguin una mica més», així com trobar «una solució a dos temps, en la qual no pot passar allò important per davant d’allò urgent».

En una línia semblant ha declarat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere Baró, qui s’ha mostrat «molt satisfet» per l’aprovació d’una de les seves esmenes per part del Govern: la referida a la congelació dels lloguers durant dos anys. «Volem mostrar la nostra col·laboració total perquè és una problemàtica que ens afecta a tothom, però si ens hi posem, ens hi posem amb tot i no només de cara a la galeria», ha indicat el també conseller general. Així doncs, Baró ha reafirmat la «mà estesa» cap a l’Executiu, tot i que deixant veure que «ja fa sis anys que avisem que s’ha de fer una llei de llarga durada, un fet en el qual Govern ha reconegut que potser sí que arriben tard» i afegint que «aquesta ha de ser una llei de màxims i que no l’hàgim de canviar d’aquí a un any per estar mal feta».  

La presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, — qui ha pres part de la reunió de manera telemàtica en estar participant a Atenes a l’assemblea parlamentària de la Francofonia en representació del Consell General —, ha remarcat que la casuística de l’habitatge «necessita molta maduresa i cintura política», amb l’objectiu així «de tranquil·litzar a la gent i prorrogar els contractes per tal de deixar temps per engegar altres accions en paral·lel», com per exemple l’adquisició d’un parc d’habitatge públic a preu assequible. Montaner ha fet èmfasi també en la possibilitat que els propietaris «que no hagin abusat i aplicat preus baixos, amb el metre quadrat a menys de sis euros» puguin pujar els lloguers fins a un màxim del 5%, així com la no aplicació de l’IPC per a aquells que no inclouen les despeses en els lloguers corresponents. Tanmateix, ha posat en valor la creació d’una pàgina web per part del Govern on hi haurà models de cartes per contestar als propietaris, després que Andorra Endavant els fes veure el fet que molts ciutadans «no saben els seus drets i es troben desemparades».

Finalment, el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, ha afirmat que a la reunió s’ha mostrat «la bona sintonia entre tots els grups, on cadascú ha fet les seves pròpies concessions per aprovar un text amb el màxim de consens possible». A la trobada també hi han assistit el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, i el conseller general no adscrit, Víctor Pintos. 

Reclamació de la CEA

Durant el dia d’avui, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha fet arribar al Govern i als grups parlamentaris un seguit de propostes en relació amb la problemàtica de l’habitatge: «La dificultat de part de la població per accedir a un habitatge a preu assequible és una qüestió social de primera magnitud, però també s’ha convertit en una qüestió de vital importància econòmica per a la competitivat i la viabilitat mateixa de moltes empreses», ha afirmat el president de la patronal, Gerard Cadena. La més destacada és, sens dubte, la finalització de totes les pròrrogues forçoses dels contractes de lloguer residencial en un termini de dos anys, tot i que aquesta «no es pot dur a terme de manera immediata per tal d’evitar provocar un efecte pèndol que contribuiria a agreujar el problema en el curt termini».

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu