El sector dels serveis ha demanat al Govern que s’instaurin un seguit de mesures d’estalvi energètic d’obligat compliment per evitar la competència deslleial, segons va assegurar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvo, durant una trobada amb la premsa. També va agrair a les organitzacions comercials i turístiques per fer part a l’Administració del seu retorn, però va demanar-los un esforç suplementari. Per la seva banda, les empreses van demanar a l’Executiu que expliqui als turistes la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) i com els afectarà, en cas que notin menys confort en la seva estada als hotels del país, de manera que Andorra Turisme engegarà una campanya per informar els visitants sobre la Litecc.
En aquesta línia, Calvó va lamentar que FEDA no disposa de xifres concretes. Unes dades que, tal com va comentar, provenen dels comptadors i «són molt tècniques». Així doncs, va avançar que s’anunciaran al desembre, ja que abans s’espera que entri en vigor la llei. Quant a l’estalvi que ha acumulat el sector públic, durant el mes d’octubre va arribar el 6,2%, i al novembre, un 8,1%. Si bé poden semblar dades que no arriben a assolir l’objectiu marcat en un principi del 15%, molt més ambiciós del que finalment han aplicat alguns països veïns, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va asserir que també s’han de tenir en compte les dades dels visitants i les pernoctacions que va haver-hi al país l’any 2021 en comparació amb els que hi ha al 2022. L’octubre del 2021, Andorra va acollir 75.000 visitants, i enguany, 146.000. Per tant, «no és tot una situació complicada, també hi ha dades positives, però les mesures d’estalvi són reals», va valorar.
Pel que fa a l’enllumenat públic, Calvó va informar que no s’assolirà l’estalvi perquè no s’està complint. Actualment, correspon al 12%, i l’objectiu és també del 15%.
Per la seva banda, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va puntualitzar que l’estalvi energètic té el propòsit d’evitar, d’una banda, talls de llum, així com un increment dels preus de l’energia l’any vinent. Aquestes són dues possibilitats que s’han vist atenuades per FEDA, que actualment està en dèficit per fer front al diferencial de preu que no s’ha volgut aplicar a les famílies per no agreujar la seva situació econòmica. En aquest sentit, Calvó va apuntar que des de l’Executiu s’han dut a terme moltes mesures per mantenir el poder adquisitiu de la ciutadania, tot i que ara s’està a l’expectativa de com anirà el mes de desembre. A més, Jover va explicar que el Govern ha traslladat 15 milions d’euros a la parapública perquè el pla d’inversions de la companyia no es vegi afectat.
Finalment, la ministra va fer memòria dels avenços pel que fa al pla Renova per a la implantació d’energies renovables en l’edificació, un programa que ha tingut molt d’èxit. Ara per ara, un 14% dels habitatges del país es beneficien d’ell, i ha rebut 3,5 milions d’euros de subvencions. Paral·lelament, si bé amb la producció energètica «no hem anat prou de pressa, la llei va permetre que es produís energia al país». Actualment, Andorra disposa d’unes 305 instal·lacions fotovoltaiques, amb les quals es dona llum a unes 3.000 llars del país, és a dir, el 6% dels habitatges s’aprofiten de la producció nacional, la cogeneració i el creixement regular que ha tingut en els darrers anys. De la mateixa manera, el 2012, un 38% de les energies eren renovables. Ara per ara, la producció nacional d’electricitat es fonamenta en un 65% en les energies renovables.