El president socialdemòcrata, Pere López, va mantenir dilluns diverses reunions amb representants polítics de la zona de l’Alto Minho (Portugal) per establir lligams i per tal de conèixer els detalls de la data d’obertura del consolat general de Portugal a Andorra. De fet, aquesta ha estat una reivindicació històrica del PS, sobretot després del tancament de l’ambaixada lusitana al Principat i la notòria davallada de la presència portuguesa al país arran dels problemes de la comunitat.
En aquest desplaçament, López, que va estar acompanyat del diputat socialista portuguès Paulo Pisco, va poder saber que el govern de Portugal ja té identificat un edifici on ubicar el consolat general i que es preveu que durant el primer semestre d’aquest any es pugui dur a terme la seva obertura, així com la incorporació del cònsol general, que residirà a Andorra de manera permanent. «Una necessitat que venim reclamant fa temps els socialdemòcrates, ja que és imprescindible per recuperar una representativitat digna i per afrontar els reptes de la comunitat lusitana com, per exemple, l’ensenyament del portuguès dins d’hores no lectives, els problemes que hi ha amb temes de Seguretat Social i altres demandes que requereixen de la figura d’un cònsol general que treballi per a solucionar-les», va assenyalar el president del PS.
López també es va reunir amb el president de la Càmera de Viana do Castelo, Luis Nobre; el president de la càmera de Caminha, Rui Lajes; el president de la Càmera de Valença, José Carpinteira; el president de la Federació del PS de Viana do Castelo i president de la càmera de Paredes de Coura, Victor Paulo, i el cecretari general adjunt del PS portuguès, João Torres. En aquestes trobades, López va compartir amb els representants polítics la necessitat de més cooperació cultural i econòmica entre ambdós països, tenint en compte que fa anys que es troba en una situació d’abandó, tot i les possibilitats d’intercanvi existents, les quals requereixen d’una major coneixença entre Andorra i Portugal i d’un lligam que s’ha de promoure des de la diplomàcia política. «La majoria de representants polítics de la zona de l’Alto Minho no coneixen el nostre país, on hi viuen tants ciutadans amb origen a les seves àrees», va apuntar.
Pel que fa a la reunió de López amb el número dos del Partit Socialista de Portugal, Torres va agafar el compromís de contactar amb el seu ministre d’Assumptes Exteriors per tal d’exposar la presa de decisió pressupostaria referent al consolat general i el nomenament de la persona escaient i per fer-li arribar l’interès del PS en aquest sentit, perquè la nova institució suposarà un punt d’inflexió en la situació de la comunitat portuguesa.
Finalment, el president socialdemòcrata també va poder constatar la bellesa de la zona de l’Alto Minho, una terra d’on provenen molts residents al Principat, que han contribuït a generar riquesa social, econòmica i cultural al nostre país. «És per això que demanem des de fa molts anys la figura del cònsol general que treballi amb permanència perquè cal reforçar els lligams de tot tipus», va insistir López a través d’un comunicat de premsa del seu partit.