El Partit Socialdemòcrata (PS) va avalar ahir la petició de convocatòria electoral a curt termini que els sindicats van exigir aquest dijous un cop acabada la manifestació contra el Govern que va transcórrer pels carrers més cèntrics de la vall central, amb la presència de prop de 500 persones, tot i la pluja constant. En canvi, tot i estar presents i donar suport a la marxa, no es van voler pronunciar sobre la possibilitat que es convoqui una vaga general. «Fa dies que demanem un pas al costat, així que eleccions al més aviat possible, també ho defensem, però la vaga general és més delicat perquè n’hauríem de parlar entre nosaltres i amb els sindicats», va valorar ahir el secretari d’organització del PS, Pere Baró.
Sobre les eleccions, el portaveu de l’Executiu, Eric Jover, va fer notar que si la convocatòria fos tan immediata com la demanen els sindicats, no es podrien aprovar les mesures proposades pel Govern relatives al lloguer i al salari, ja que encara es troben en tràmit parlamentari al Consell General. Sobre això, Baró va matisar que es poden aprovar les lleis més necessàries en poc temps i, a partir d’aquí, convocar els comicis. De fet, «entren sovint projectes de llei amb el tràmit d’urgència, així que és una excusa més», va lamentar el dirigent socialdemòcrata.
La CEA recorda que s’adoptaran mesures més avantatjoses pels empleats que a altres països
Quant a la vaga, Jover va assegurar que el Govern «està sent més intervencionista que els de la majoria d’altres països», així que «no acabo d’entendre una vaga general quan s’està intervenint de la manera que ho fem», però «és legítim». Des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), el seu director, Iago Andreu, va coincidir en l’argument: «No podem deixar d’expressar la nostra sorpresa, perquè aquest anunci arriba en un context en què s’estan a punt d’adoptar unes mesures d’augment salarial molt per sobre del que s’ha decretat a altres països i que, en alguns casos, van més enllà del que havien demanat els mateixos sindicats». Així, va afegir, «mentre vam ser flexibles en la negociació, els sindicats no han fet cap canvi en les seves posicions». Per aquest motiu, «la negociació ha estat impossible perquè ha estat un simulacre per arribar a la manifestació i a la vaga», va denunciar Andreu.
Per un altre costat, el Govern va acusar el PS d’instrumentalitzar la manifestació amb un objectiu electoral. Així, segons Jover, «si no es va arribar ni a 500 persones, potser aquesta xifra no representa un gran èxit», ja que «s’han quedat curts en comparació amb la seva previsió». En aquest sentit, «em sorprèn –va afirmar Baró– que es parli d’això quan el Govern fa poc ha anunciat que no s’apujaran el sou, i això sí que és una mesura electoralista». A més, «en cap moment hem volgut encapçalar la marxa i no vam tenir cap mena de protagonisme». A partir d’aquí, «si creuen que ho fem tot per estratègia electoral, potser és el que farien ells i per això ens acusen a nosaltres». Així les coses, «la gent sap que mirarem de fer polítiques per tothom sigui des d’on sigui, amb polítiques socials i no tapant forats legislatius amb ajudes, i això només ho podem proposar nosaltres, perquè els altres o no ho saben fer o no els hi interessa», va assegurar.
L’ACU lamenta que la protesta «va fer aigües» perquè «va excloure la majoria de la població»
El president de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), Lluís Ferreira, va lamentar ahir que la manifestació d’aquest dijous «no va ser prou inclusiva», perquè «no va ser prou àmplia des del punt de vista ideològic», amb l’objectiu que hi participés «tothom per denunciar una situació que anava a favor de tots». Per això, «va fer aigües», va assegurar. En aquest cas, va afegir, la convocatòria «va ser més d’esquerres i en contra del centre i el centre liberal, que no pas a favor que s’apliquessin certes mesures». Per exemple, un dels lemes de denúncia, «diem no a les polítiques neoliberals» o «voti, liberal el que no voti», el que fa és «excloure més de la meitat de la població», ja que «històricament ha estat la ideologia dominant».
Pel que fa a la demanda d’eleccions immediates o l’amenaça de vaga, Ferreira considera que «no aporta res», perquè «no hi ha cap solució que l’acompanyi», va assegurar. «El que aporta solucions –va afegir– és estar en una taula de debat i aportar idees com nosaltres hem intentat fer en els darrers anys en el poblema de l’habitatge». En aquest sentit, «si es limités el preu del lloguer com volen els sindicats, automàticament el propietari no ho llogaria, o fins i tot alguns retirarien el que tenen al mercat i ho canviarien a apartament turístic». Així, va afirmar, «les reaccions radicals poden fer més mal que bé».