El Govern no descarta apujar el preu del tabac per compensar les possibles pèrdues del sector provocades pels canvis que s’aniran introduint en el marc de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). La idea és que passats els 10 primers anys es faci un seguiment de l’evolució del sector i, en cas que la reducció dels ingressos sigui elevada, es posaria sobre la taula la possibilitat d’apujar les taxes, que acabarien repercutint en el preu final per compensar la davallada.
Una proposta que, segons ha pogut saber aquest rotatiu, ha provocat diferents reaccions. Per una banda, i segons fonts consultades, l’Executiu ja hauria parlat d’aquesta opció amb els representants del sector que hi estarien d’acord. Amb tot, però, no tots els grups polítics ho veurien amb bons ulls, ja que consideren que l’atractiu principal del tabac del país és precisament el diferencial de preu. Reduir-lo, al seu entendre, provocaria menys vendes, de manera que la reducció d’ingressos es mantindria més o menys igual.
La proposta del Govern a Brussel·les/ Aquest és un dels punts nous que la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va posar sobre la taula en la darrera reunió mantinguda dilluns amb els grups parlamentaris per informar-los sobre l’estat en què es troben les negociacions amb la Unió Europea. Ubach presentarà la setmana vinent la proposta sobre el tabac a Brussel·les amb l’objectiu de tancar el capítol de la lliure circulació de mercaderies.
Segons fonts consultades, en aquesta propera trobada, la responsable d’Afers Exteriors haurà de defensar el pes que té el tabac al Principat i aportar complements per justificar la necessitat d’un període de transició de vint anys. Per fer-ho, l’Executiu es comprometrà a ratificar un conveni mundial de la salut relacionat amb la repercussió del tabac, a més de fixar un sostre de producció de 1.600 tones anuals durant la primera dècada. Tal com ja s’havia anunciat, els productors que superin aquesta xifra haurien de pagar un 20% més dels impostos que paguen actualment. Això representaria amb les xifres d’avui un sobrecost de 16,20 euros el quilo, un augment que seria superior als tres darrers increments.
Aquest topall es decideix en funció de la mitjana d’importacions del tabac dels darrers anys. Així, es revisarà l’impacte que el sector tindrà sobre les arques estatals d’aquí a deu anys per tornar a establir un nou límit de venda.
Un altre dels punts que Ubach defensarà a Brussel·les és que, més enllà de la revisió al cap de 10 anys, també se’n faci una menys extensa cada cinc anys per controlar com s’estan introduint els canvis i les obligacions europees.
A banda d’aquestes qüestions de les quals encara cal negociar les transitòries, n’hi ha d’altres que Andorra estaria en disposició d’aplicar més ràpidament. N’és exemple la prohibició de la publicitat i dels elements promocionals o enganyosos, que ja es fa en l’àmbit europeu en el marc de la lluita contra els efectes del tabaquisme en la salut. L’altre canvi que es tirarà endavant a la primera fase de vigència de l’acord és la introducció a cada paquet de cigarrets d’un codi de traçabilitat que permetrà que tinguin un número identificador únic amb informació del producte sobre l’origen i la ruta de venda, és a dir, des de la fabricació fins a l’arribada a la botiga.