En el context de la publicació de l’Informe de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI), que constata que Andorra ha implamentat les dues recomenacions que se li van fer en matèria d’igualtat, el Partit Socialdemòcrata i el Grup Parlamentari Demòcrata, en declaracions a aquest diari, van mostrar satisfacció i van valorar-ho positivament. Els demòcrates celebren «el contingut de l’informe» i consideren que «tenir l’aval i el reconeixement d’organismes acreditats internacionals ens permet seguir posicionant-nos com a país capdavanter en matèria de reconeixement dels drets de les persones, igualtat de gènere i raça». Tot i així, els dos grups van voler deixar constància, també, que les mesures s’han de seguir treballant i que s’ha de vetllar per treballar-ne de noves.
Sobre la primera mesura, que es va implementar el febrer del 2017 i que tractava de l’ampliació dels àmbits d’actuació del Raonador del Ciutadà, la presidenta del Grup Parlamentàri Socialdemòcrata, Judith Salazar, va considerar que «davant de qualsevol mesura que afavoreixi la igualtat, no podem fer més que aplaudir-ho i donar-hi suport». El Consell va determinar que la recomenació estava implementada al moment que, segons s’expressa al comunicat, «les autoritats d’Andorra han assegurat l’existència d’un òrgan d’igualtat amb capacitat per combatre el racisme i la intolerància a escala nacional als sectors públics i privats». En aquest sentit, a la satisfactòria implementació de la recomenació, els demòcrates reconeixen que «el Raonador del Ciutadà hi ha tingut un paper destacat, en la seva tasca per ser cada vegada més inclusiu en la defensa dels drets de la nostra població i en ser proper per rebre de primera mà les seves demandes.
Pel que fa referència a la segona recomenació, que tractava d’introduïr una llei que fos garantia del manteniment de principi de repartiment de càrrega de la prova en denúncies per discriminació de gènere, raça, identitat sexual o religió, entre d’altres, Salazar va considerar que va ser «un encert convertir la idea en una norma, una llei. Això és un avenç per lluitar contra la discriminació». Per altra banda, el Grup Demòcrata va constatar que «la Llei d’Igualtat de tracte i no discriminació va ser pionera». El Consell d’Europa va remarcar, a l’informe, que l’objectiu es va assolir de manera satisfactòria quan el Consell General d’Andorra va implementar la llei en qüestió el febrer del 2019. Segons indica la mateixa, ofereix «garanties, de caràcter general i integral, que abasta tot tipus de discriminació i que es projecta en tots els àmbits de la vida social».
Treballar en matèria d’igualtat
A banda de comentar les mesures implementades al Principat, Judith Salazar va voler remarcar la importància de seguir treballant en matèria d’igualtat: «El risc que té que des de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància es facin aquestes consideracions, que evidentment són positives, és que ens acomodem i pensem que en matèria d’igualtat ho tenim tot assolit. No ens podem oblidar que hi ha moltes més coses que hem de seguir treballant i que hem de continuar intentant implementar per tal que la igualtat cada vegada sigui no tant un desig, sinó una realitat; tenint en compte l’àmbit jurídic però també treballant socialment per aconseguir la igualtat efectiva. Hi ha una feina a fer, en l’àmbit social, molt important i que s’ha de prendre en consideració».
Informe de l’ECRI
El document que avalua la implementació de les recomenacions fetes a Andorra, també posa en relleu la feina feta en matèria d’igualtat a Bòsnia i Herzegovina, Islàndia i Luxemburg. Cada país esmentat va rebre recomenacions adaptades als seus contextos al mateix moment que es van rebre al Principat.
L’ECRI és una organització que basa el seu funcionament en els drets humans. La Comissió està especialitzada en temes relacionats amb la lluita contra el racisme, la discriminació per temes identitaris o d’orientació sexual, la xenofòbia, l’antisemitisme i la intol·lerància.