El cap de Govern, Xavier Espot, valora molt positivament que la quarta edició del Fòrum de la Pau, un espai que va crear el copríncep francès, Emmanuel Macron, ara fa quatre anys, marqui i impulsi un total de 80 projectes «valents» i ferms per donar resposta als cinc grans eixos d’actuació. Ho va indicar ahir en roda de premsa per valorar la seva participació en la cimera, en la qual va desgranar les línies d’acció que es preveuen abordar, que són la superació del dèficit en salut i el creixement econòmic, el canvi climàtic, la reducció de les diferències econòmiques i socials entre els països desenvolupats i els que es troben en vies de desenvolupament, la reducció de les desigualtats en matèria d’inclusió, fent èmfasi en el gènere, i la redefinició dels consensos internacionals pel món post pandèmia.
En aquesta línia, va fer valdre el multilateralisme entre els països que hi han participat, tot recordant que el motiu pel qual Macron va promoure la celebració del fòrum va ser perquè la cooperació entre països «havia quedat una mica desdibuixada, ja que diversos territoris van decidir replegar-se dins de les seves fronteres». Així doncs, va manifestar que la presència de la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, en aquesta quarta edició de la cimera, qui «no hi havia participat mai», evidencia una clara aposta pel multilateralisme i la cooperació entre els estats per assolir els reptes globals. «El multilateralisme és eficaç per resoldre els desafiaments globals, però no és suficient amb abordar les temàtiques i parlar-ne, també s’han d’adoptar decisions valentes perquè les problemàtiques actuals no coneixen fronteres», va asseverar.
El cap de Govern també va desgranar els objectius principals que persegueixen els cinc grans projectes plantejats al fòrum, tot destacant la necessitat de revertir els efectes de la pandèmia en l’escolarització de les dones, la qual ha accentuat l’abandonament de l’educació, un fet que Espot va assegurar que «sense la Covid no hagués passat». I va indicar que, en relació amb la lluita contra el canvi climàtic, «hem de superar els discursos pessimistes» i veure quines accions tenen els països en cartera per combatre l’increment de la temperatura. En aquesta línia, va apuntar que la celebració aquesta setmana de la Conferència de les Parts sobre el Canvi Climàtic (COP26) «ha estat un èxit parcial» i va afirmar que «ens hem de felicitar pel resultat», tot i que va lamentar que a Andorra «ens hagués agradat anar una mica més enllà».
En referència a la possibilitat que el Principat pugui donar vacunes a països en vies de desenvolupament per ajudar a immunitzar la major part de la població mundial, el cap de Govern va assenyalar que «no se’ns ha demanat», apuntant que Andorra s’ha estat aprovisionant de vacunes a través de la quota de la Unió Europea i del projecte Covax, per la qual cosa no disposa de molts excedents. Tot i això, va precisar que «tenim la predisposició». Quant als drets especials de gir, va manifestar que aquesta possibilitat rau sobre el Fons Monetari Internacional i els territoris més rics, tot afirmant que «nosaltres a banda de donar suport i mostrar-nos afins, poca cosa i podem fer», segons va informar l’ANA.