- Baró i Martí Salvans diuen que es tracta d’una llei “bona però millorable”
- La intenció de DA és que aquest impost no entri en vigor fins a l’1 de gener del 2013
- Ladislau Baró i Martí Salvans durant la roda de premsa d’aquest dimecres. Foto: ÀLEX LARA
Mitjançant esmenes a l’articulat, DA farà diverses modificacions perquè el text s’acosti al que estava treballant el Govern. D’una banda, es vol incorporar un règim simplificat per agilitzar la gestió als empresaris, així com esmenar els dos règims especials que contempla, que són per a les franquícies i per la prestació de serveis d’assegurances. A més, també es vol deixar clar que l’IVA o TVA serà realment una refosa del sistema d’imposició indirecta actual.
D’altra banda, es corregiran possibles duplicitats entre el nou impost i l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), cosa que generaria incompatibilitats amb els comuns. Igualment, es vol corregir el text per tal que no es gravin doblement els serveis bancaris. Finalment, DA vol conservar la liquidació de l’impost a la duana, de manera que l’Estat pugui seguir recaptant el mateix però no s’augmenti la pressió fiscal.
En canvi, els consellers de DA han assegurat que no hi ha grans diferències pel que fa al tipus impositiu, i que la intenció és de fixar un tipus reduït de 1%, un de general entre el 4,5 i el 5%, i un de més alt que encara no han volgut concretar. Tampoc s’ha entrat encara a discutir si l’impost s’ha d’anomenar IVA o TVA. Segons Salvans, “aquesta és la menor de les nostres preocupacions, ja que el realment important és que l’impost sigui homologable i harmonitzable”.
De la seva banda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha assegurat que amb la decisió de basar-se en el text del PS per tirar endavant la implantació del nou impost es vol donar un missatge de que “més enllà de les discrepàncies entre els grups polítics, el que cal és tancar el marc fiscal d’una vegada per totes”, defugint dels “debats estèrils” que facin endarrerir el tràmit parlamentari.
Malgrat tot, la prioritat de Demòcrates per Andorra són les modificacions de les lleis d’imposició directa i el pressupost. Per tant, DA demanarà les pròrrogues pertinents per tal que la proposició de llei de l’IVA no s’hagi de tractar fins que no s’hagin aprovat aquestes dues qüestions, tenint en compte que no es vol que aquest impost indirecte entri en vigor abans del 2013.
En aquest sentit, Cinca ha anunciat que el cap de Govern, Toni Martí, mantindrà aquest dijous una reunió amb cadascun dels presidents dels grups parlamentaris per tancar un calendari per a la discussió i posterior aprovació dels projectes de llei de modificació de l’impost de societats i l’impost d’activitats econòmiques, per assegurar-se que entrin en vigor l’1 de gener del 2012.