Search
Close this search box.
Irene Mas Fàbrega

Aposta per les prejubilacions per a la digitalització de l’Administració

El Govern informa que per l’adaptació tecnològica pot disminuir la contractació de personal interí i eventual

Durant una compareixença pública davant de la Comissió Legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals, la ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, va explicar que el Govern ha posat les prejubilacions «sobre la taula» en el context d’impuls de la digitalització de l’Administració. En aquest sentit, Pallarés va apuntar que «volem formar i acompanyar a tots els treballadors públics cap a la transformació digital, però sabem i tenim present que hi ha persones que no s’hi adaptaran». Així, va considerar que valoren la necessitat d’«obrir una porta que pugui servir com a opció per a les persones de més edat que pensin que no s’hi podran adaptar». En aquest mateix sentit, va informar que des del ministeri del qual és titular, «estem disposats a parlar. Hem adquirit un compromís en aquest sentit».

En relació, també, amb l’automatització de les tasques administratives i l’afectació que suposarà sobre el col·lectiu de treballadors, Pallarés va considerar que «comportarà un canvi generacional important dins de l’Administració», fet que va justificar explicant que el Projecte de la Llei de la Funció Pública sobre el qual s’està treballant, requereix d’un pla d’ordenació dels recursos humans a quatre anys vista, temps establert, segons la ministra, «per extreure conclusions en relació amb la gent que es jubilarà, la gent que farà falta per assumir les noves tasques, etc.». Igualment, però, Pallarés va explicar que en relació amb la multifuncionalitat que podrien adquirir alguns treballadors en l’àmbit digital, «pot passar que es generin menys llocs de feina i que algunes de les opcions de contractació de personal interí o eventual disminueixin». Fent referència, també, a aquest col·lectiu, va apuntar que tenen més opció ells de veure’s perjudicats que els funcionaris. Tot i això, la titular de Funció Pública i Simplificació de l’Administració va voler remarcar que «tot això s’anirà definint sobre la marxa tenint en compte que la previsió d’implementació de la digitalització és a llarg termini» i va considerar que «jo crec que la feina que es desenvolupi serà dinàmica i molt volguda. És molta la gent que des de fa anys s’ha anat formant en aquest àmbit i que té present que ens hem d’orientar cap a aquest camí».

Oficina de processos

Al llarg de la compareixença, la ministra Pallarés també va posar en context la iniciativa relacionada amb la transformació tecnològica impulsada per part de l’Executiu. En aquest sentit, va recordar que els objectius de la modificació de la gestió pública es basen en emfatitzar sobre la millora del servei que s’ofereix al ciutadà i representen un impuls cap a la transformació social. Així, amb l’objectiu d’implementar una estratègia basada en les necessitats del país, la ministra va apuntar que des del Govern «vam veure la necessitat de crear una oficina de processos» per tal de dur a terme anàlisis funcionals dels procediments interns i també externs de l’Administració i adherir-ne de nous segons les necessitats que es detectin». En concret, va apuntar que la funció de l’organisme és «coordinar la definició dels fluxos de treball, establir mètriques i indicadors sobre els procediments i establir els objectius del procés».

Catàleg de competències

Judith Pallarés va informar que també s’està treballant en l’elaboració d’un nou catàleg de competències amb l’objectiu d’avaluar els treballadors públics per conèixer «en quin estat estan en relació amb les competències digitals i tenir-ho present» per traçar el full de ruta relacionat amb la implementació de la digitalització: «Calia elaborar un catàleg de formació vinculat a la carrera professional i a la capacitació dels llocs de treball i de les noves funcions».

Finalment, va explicar que també hi ha el projecte de creació d’un nou portal de l’empleat sobre la taula, que permetria fer un seguiment de la carrera, la nòmina, la formació d’edictes, la informació sindical i que «fomentaria una comunicació dinàmica. També es farà una revisió de la graella salarial dels treballadors públics per adaptar-la a l’actualitat i a les noves circumstàncies.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu